Linkovi

Put u EU izazovan i težak, ali ne i neostvariv zadatak kaže španjolski ministar Moratinosa


BiH i Španjolska nemaju otvorenih pitanja u međusobnim odnosima, zaključak je današnjeg susreta šefova diplomacije BiH i Španjolske Mladena Ivanića i Miguela Angela Moratinosa.

Dvojica ministara potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o recipročnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša. Ocijenjeno je da ovaj postupak znači da se polako ide i prema liberalizaciji viznog režima.

Analizirajući ostvarivanje puta BiH ka EU dvojica diplomata su konstatovali da su neophodni dalji napori, posebno u reformi policije.

Sa ministrom sigurnosti BiH, Barišom Čolakom, gospodin Moratinos potpisao je Ugovor o implementaciji Projekta podrške jačanju finansijsko-obavještajnog odjeljenja državne agencije za istrage i zaštitu. Ugovor je vrijedan 600.000 eura.

Ministar Moratinos poručio je danas građanima i institucijama BiH da je put u EU "izazovan i težak, ali ne i neostvariv zadatak.

U razgovoru sa visokim gostom iz Španjolske, Visoki predstavnik je istakao da mogućnost za nastavak pregovora o reformi policije postoji već u ponedjeljak, pri čemu je izrazio uvjerenje da se ovaj proces trenutno nalazi u fazi "izvjesne pregovaračke pauze".

Moratinos izjavio je da Španjolska provjerava informacije o tome da su u BiH pripremani teroristički napadi u Madridu, ali da svi dosadašnji kontakti ukazuju da to nije tačno.

"Mi smo to nedavno čuli i naša ambasada je stupila u kontakt sa policijskim službama. Trenutno se provjeravaju ti podaci, ali izgleda da nema indicija da je to tačno", rekao je Moratinos novinarima nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH, Mladenom Ivanićem.

Odgovarajući na pitanje novinara o postojanju ćelija "Al-kaide" u BiH, Ivanić je rekao da zvanični organi nisu imali podatke te vrste.

"Organi BiH vrlo pažnjivo istražuju informacije o mogućem boravku tokom rata nekih od ljudi za koje se smatra da su međunarodni teroristi i u tome sarađujemo sa obavještajnim službama drugih zemalja", rekao je Ivanić i dodao da BiH "može stajati samo iza onoga što je potvrđ

XS
SM
MD
LG