Linkovi

Nužan različit pristup zdravlju različitih polova


Jedno nedavno završeno istraživanje pokazalo je da ljekari treba da obrate veću pažnju na pol svojih pacijenata kad kod njih dijagnosticiraju i liječe neku bolest ili stanje. Ljekari sada sve više shvataju da svoje pacijentice treba da liječe i upoznaju sa zdravstvenim stanjem drugačije nego što to čine sa pacijentima. Angela Manieri je dobar primjer: ona je počela da svakodnevno uzima aspirine nakon što je njen otac preživio srčani udar.

MANIERI: Mom ocu je morao biti ugradjen četvorostruki bypass. Želim da spriječim da se to dogodi i meni.

Angeli je njen kardiolog objasnio da je to bilo sasvim pogrešno, jer su istraživanja pokazala da aspirin pomaže u prevenciji srčanog udara, ali samo kada se radi o muškim pacijentima. Aspirin, kažu istraživači, ženama čak može naškoditi u tom slučaju.

U izveštaju o ovom istraživanju navodi se da je potrebno obaviti niz novih pokusa da bi se utvrdilo koliko muškarci i žene različito reaguju na bolesti. Sherry Marts iz Udruženja za zaštitu zdravlja žena.

MARTS: Biološki, mi smo veoma različiti. Različiti smo na genetskom nivou.

I NASA se takodje bavi istraživanjem genetičkih i psiholoških razlika izmedju muškaraca i žena. Naučnici kažu da ispitivanje različitih efekata putovanja svemirom kod muškaraca i žena takodje je dovelo do novih informacija u vezi sa koštanom srži i tumorima.

XS
SM
MD
LG