Linkovi

Američki univerziteti pomažu u spriječavanju samoubistava kod mladih


Većina samoubistava vezana je za mentalna oboljenja. Mada su istraživanja pokazala da se većina mentalnih oboljenja javlja između 15-te i 25-e godine života, ipak su na svega nekoliko univerziteta uspostavljeni programi prevencije i zaštite mentalnog zdravlja studenata.

Alison Malmon, osnivač programa za prevenciju mentalnih oboljenja:

Bila sam brucoš kada je moj brat u martu 2000. godine oduzeo sebi život. Bio je student univerziteta Columbia u New Yorku. 4 godine stariji od mene, vrlo dobar srednjoškolac i student.

Alison Malmom sada ima 23 godine, diplomirala je psihologiju na univezitetu Pennsylvania. Bratovljeva smrt ostavila je dubok trag u njoj. Posvetila se istraživanju, prvo i razloga samoubistava, a onda i istraživanju mentalnog zdravlja.

Alison Malmon dodaje:

Prilikom istraživanja ustanovila sam da slučaj moga brata nije bio nešto neubičajeno. 75 odsto šizofreničara oboli između 15-te i 25-e godine, dakle u srednjoškolsko i studentsko doba.

Alison Malmon je spoznala još jednu činjenicu - mentalno oboljelim pruža se jako malo pomoći. Njenom bratu pružena je pomoć tri godine nakon pojave oboljenja. Nažalost, bilo je kasno.

Podstaknuta bolnim osobnim iskustvom i nadom da će biti u stanju pomoći drugima, osnovala je studentsku grupu, a ubrzo nakon toga uspostavila stranicu na internetu, kako bi što efikasnije ukazivala na problem mentalnog zdravlja studenata. Taj korak slijedili su i neki drugi univerziteti i sada njen ”Program za zaštitu mentalnog zdravlja“ ima 19 ogranaka. Želja da se mreža ogranaka proširi - postoji, studenti dolaze sa svojim osobnim nemirima, razgovaraju i olakšavaju tegobe.

Nelbariz Reyes, student sa koledža Gettysburg

Osjećala sam se kao da me niko ne želi u kampusu, da tu ne pripadam, da ne pripadam ni kući, da sam negdje izvan, da gubim energiju.

Alison Malmon vjeruje da se osobi narušenog mentalnog zdravlja može pomoći, ako se pomoć počne pružati na vrijeme. Brzo širenje programa takve pomoći moglo bi voditi smanjenju velikog procenta samoubistava studenata. Ti programi, kao i njena web-stranica mogli bi biti, kako Alison vjeruje, jako oružje u borbi protiv ustezanja, stida i osjećaja sramote da se otvoreno govori o mentalnim problemima. A upravo to, stid i sramota progovoriti, i dalje su najveće prepreke u prevenciji samoubistava.

XS
SM
MD
LG