Linkovi

Banja Luka: Reakcije na reformu policije


Komesar policijske misije Evropske Unije u B i H, Kevin Karti izjavio je danas da će nepostizanje dogovora o reformi policije spriječiti efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala. Istovremeno, predstavnici 12 nevladinih organizacija poručili su na protesnom mitingu u Banjaluci vlastima Republike Srpske da ne smiju ništa potpisivati što bi vodilo ukidanju institucija ovog entiteta.

Jučerašnji prekid pregovora o reformi policijskih snaga u BiH je veoma tužan dan za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku, pošto će to spriječiti policiju da se efikasno bori protiv organizovanog kriminala i istovremeno blokirati napredak ka Evropi. Izjavio je ovo danas u Banjaluci komesar policijske misije Evropske Unije u B i H, Kevin Karti, ipak, izrazivši očekivanja da će političari pronaći način da postignu konsenzus o ovom pitanju. Inače, pojedini zvaničnici Republike Srpske danas su takođe izazili očekivanja da će pregovori o reformi policije biti nastavljeni ali uz poštovanje entitetskih i državnih ustava.

Slične poruke, stigle su i sa današnjeg protesnog mitinga u Banjaluci, koji su pred desetak hiljada ljudi iz svih dijelova Republike Srpske organizovali predstavnici 12 nevladinih organizacija.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Savo Cvjetinović je istakao da niko nema pravo da briše entitetske granice kao što se to želi u procesu reforme policijskih snaga.

»Mi želimo uređenu, evropsku ali i dejtonsku Bosnu i Hercegovinu i u njoj Republiku Srpsku oslobođenu od kriminala, ekonomski prosperitetnu sa ljudskim pravima svih građana koji u njoj žive.«

Predstavnici nevladinih organizacija su zatražili od čelnika entitetskih vlasti da se zaštiti ustavno-pravni poredak Republike Srpske, najavljujuću u protivnom, kako su istakli, 5.oktobar u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG