Linkovi

Za neuspjeh pregovora Visoki predstavnik okrivio predstavnike RS


Nakon sinošnjeg prekida razgovora, Evropska komisija sigurno neće dati pozitivnu ocjenu BiH o Studiji izvodljivosti, kazao je Ashdown, ističući kako mu je to u današnjem razgovoru poručio evropski komesar za proširenje Oli Rehn.

Prekid pregovora došao je neposredno pred dolazak delegacije Evropske komisije, koja u četvrtak treba dati procjenu napretka koji je BiH ostvarila u ispunjavanju 16 uvjeta iz Studije izvodljivosti.

Negativna ocjena EK znači da neće biti liberalizacije viznog režima, da neće biti investicija, da nema promjena kada je u pitaju snažno prisustvo međunarodne zajednice i da BiH nema sigurnu budućnost, upozorava visoki predstavnik.

On više neće sazivati nove razgovore, već oni mogu biti nastavljeni ukoliko RS to želi.

Komentirajući današnje demonstracije u Banjoj Luci, Ashdown je kazao, kako nema sumnje da neuspjehu pregovora danas aplaudiraju neki na ulicama tog grada, ali da će ovaj neuspjeh biti veoma skup za stotine hiljada građana BiH. Također, poručio je da je RS više ugrožena sada nakon neuspjeha razgovora, nego što bi to bila da su oni uspjeli.

Govoreći o prekidu pregovora o reformi policije, šef delegacije EK u BiH, Majkl Hemfriz ističe da “To nije kraj priče", i izražava uvjerenje da će lideri političkih partija na kraju reflektirati svoje viđenje na odgovarajući način i izaći sa određenim odlukama koje će provesti konkretne aktivnosti na ispunjavanju uslova iz Studije izvodljivosti.

Za neuspjeh pregovora Visoki je predstavnik okrivio predstavnike RS, koji nisu prihvatili tri principa,koja je u ovom pitanju, postavila EU. Jednostavnije rečeno, nisu bili spremni za regionalno organiziranje policije koje bi prelazilo preko međuentitetske granice.

Naime, politički lideri iz RS, zatražili su odgovodu pregovora na sedam dana. U tom periodu, NS RS trebala se izjasniti o ponuđenim prijedlozima policijskih regija u BiH. Pregovarači iz FBiH bili su spremni na odgodu, no tražili su od svojih kolega iz RS da potpišu izjavu kojom bi se garantirao nastavak pregovora u skladu sa principima EU. Predstavnici RS na to nisu pristali.

XS
SM
MD
LG