Linkovi

Nick Burns: Nema normalnog odnosa s Beogradom dok su Karadzic I Mladic slobodni


Nicholas Burns, americki drzavni podsekretar ,je sinoc u americkom institutu Brookings, nakon debate o odnosima izmedju Amerike I Evrope, dao izjavu novinarki Glasa Amerike Jeli de Franceschi, vezano za suradnju s haskim tribunalom I hapsenje najtrazenijih optuzenika za ratne zlocine.

Nicholas Burns je pozdravio unaprijedjenu suradnju Srbije s haskim tribunalom, medjutim o predaji Radovana Karadzica I Ratka Mladica on je rekao:

Burns: General Mladic je jos uvijek na slobodi. On je odgovoran za egzekuciju 8 hiljada muskaraca I djecaka u Srebrenici 10, 11 i 12 jula 1995. Mi se upravo spremamo obiljeziti 10-tu godisnjicu tog uzasnog masakra. General Mladic bi trebao biti pronadjen I izrucen haskom tribunalu zbog pocinjenih ratnih zlocina. I Radovan Karadzic bi takodjer trebao biti uhapsen I izrucen Hagu. Sve dok ta dva pojedinca ne budu uhapseni I poslati u Hag, necemo moci ostvariti normalan I produktivan odnos sa vladom u Beogradu ili vlastima u Banja Luci--odnos kojeg bi inace trebali postici, kaze Nicholas Burns.

XS
SM
MD
LG