Linkovi

Veliki prosvjedi u islamskom svijetu zbog navoda o skrnavljenju Kurana


Nasilni anti-američki prosvjedi se već četvrti dan nastavljaju u Afghanistanu dok su Muslimani u nekoliko drugih zemalja nastavaili sa uglavnom mirnim demonstracijama. Do prosvjeda dolazi nakon navoda da su u zatvoru Guantanamo na Kubi, gdje se drže uglavnom osumnjičenici za terorizam pohvatani u Afghanistanu i Iraku, ispitivači nekoliko puta oskrnavili kopije Kurana. Prema izvještajima afghanskih zvaničnika, danas je u prosvjedima poginulo najmanje sedam osoba. Američki zvaničnici kažu da simpatizeri Talibana koriste situaciju kako bi podjarivali prosvjednike na nasilje protiv Amerikanaca. Prosvjeda ima u Indoneziji, na Palestinskim teritorijama, ali je u Pakistanu odziv na demonstracije mnogo manji nego se očekivalo. U medjuvremenu je američki državni sekretar Condoleezza Rice pozvala sve Muslimane u svijetu da se ne odazovu pozivima na nasilje, koji stižu od mngoih Muslimana, razbješnjenih navodima o skrnavljenju.

Anti-američki prosvjedi su započeli nakon što je magazin Newsweek objavio izvještaj prema kojem su istražitelji koji u Guantanamu trenutno ispituju mogućnost zlostavljanja nad zatvorenicima, izmedju ostalog otkrili da su neki koji ispituju zatvorenike , Kuran stavljati na toalet, a da je mogućno da se dogodilo i da je jedan primjerak svete knjige bačen u klozetsku školjku. Administracija predsjednika Busha je izašla da odgovori na ove navode; naime, državni sekretar Rice je kazala u Kongresu da Sjedinjene Države neće trpjeti takvo nepoštovanje Kurana.

RICE: Voice over:Ovih dana smo čulo da je mogućno da ispitivači u zatvoru Guantanamo nisu poštovali Kuran , i to je istinski uvrijedilo mnoge ljude. Naše vojne vlasti temeljito ispituju ove navode. Ako se dokaže da je to tačno, mi ćemo poduzeti odgovarajuće mjere. Poštovanje vjerske slobode svih ljudi jedan je od osnovnih principa na kojem počiva Amerika.

Aludirajući na tri dana velikih muslimanskih prosvjeda, državni sekretar je pozvala ljude širom svijeta da odbiju pozive na nasilje od onih koji pogrešno tumače opću namjeru Sjedinjenih Država. U medjuvremenu je general Richard Myers, načelnik američkog stožera, izjavio novinarima da mu je američki zapovjednik u Afghanistanu rekao da prosvjedi u najmanje jednom gradu u Afghanistanu nisu ove nedjelje bili povezani s navodima o zatvoru Guantanamo.

General Myers: Procjena je našeg zapovjednika u Afghanistanu, generala Eichenberryja, da u stvari nasilje koje smo vidjeli u Jalalabadu nije pod svaku cijenu rezultat navoda o nepoštivanju Kurana, nego je više vezano za tamošnji politički proces i proces izmirenja koje nastoje provesti predsjendik Karzai i njegova vlada.

General Myers je takodjer rekao da istražitelji u zatvoru Guantanamo ne mogu sa sigurnošću potvrditi da se i jedan incident s Kuranom zbilja i dogodio.

XS
SM
MD
LG