Linkovi

Telemedicinom ka zdravlju djece


Američki ljekari sve više koriste internet da bi djeci pomogli da ostanu zdrava. Taj novi način liječenja naziva se telemedicinom i, kako izvještava Amy Katz, njime se uz pomoć savremene tehnologije povezuju pacijenti sa ljekarima.

Za ovog dječaka, Jonathana, to što šmrca obično bi značilo poziv njegovoj majci da dodje i odvede ga kući iz obdaništa. Sada, medjutim, vaspitačice telefoniraju nekome drugom i time osiguravaju ljekarski pregled na licu mjesta.

Jonathan je jedno od gotovo hiljadu predškolske djece u Rochesteru, savezna država New York, koji mogu biti pregledani od ljekara, a da pri tome uopšte ne izadju iz obdaništa...

Audio, video i medicinski podaci šalju se internetom doktoru koji se nalazi u Univerzitetskom medicinskom centru u
Rochesteru.

Dječakova majka, Fayla Bermudez, oduševljena je ovim metodom.

BERMUDEZ: Da nema ovoga, morala bih ga vjerovatno voditi u hitnu pomoć...

Istraživanja pokazuju da svaki ovakav ljekarski pregled na daljinu roditeljima uštedi 4 i po sata od radnog vremena i da je broj dana bolovanja opao za 63 procenta. Još jedna majka, Erika Haines:

HAINES: Djeca budu pregledana i dobiju lijekove. Bude im bolje i svi su zadovoljni.

Doktor Neil Herendeen kaže da telemedicina pomaže i osiguravajućim društvima jer im uštedi ogromne troškove intervencije u službama hitne pomoći.

HERENDEEN: Za troškove jedne intervencije u hitnoj pomoći možete obaviti mnogo mnogo telemedicinskih pregleda.

Pedijatri, medjutim, upozoravaju da ipak ništa ne može zamijeniti živi kontakt ljekara i pacijenta.

DR CHARLES SHUBIN, pedijatar: Bolesno dijete zaslužuje više od mehaničkog ili elektronskog ljekara.

Ljekari u ročesterskom medicinskom centru se ne slažu s tim. Tvrde da su telemedicinski pregledi efektivni kao i svaki drugi, u većini slučajeva. Ovaj program, inače, u samom početku košta mnogo i finansirala ga je američka vlada. Sada se radi na njegovom proširivanju i izvan Rochestera i vjerovatno će on postati uzor i zadruge krajeve u Americi.

XS
SM
MD
LG