Linkovi

Medicina: Mašinica za blokiranje bola


50 miliona Amerikanaca pati od hroničnog bola, koji, kao konstantna pojava, može poremetiti odnose među ljudima, karijere, pa čak i živote. Za one sa najjačim bolovima, novi uređaj bi mogao pružiti olakšanje.

Prije 24 godine, Joe Nielson je doživio saobraćajnu nesreću i pretrpio je povredu kičmenog stuba. Nakon toga je bio u stalnom bolu i ništa nije pomagalo.

Išao bih kod ljekara, pokušavao operacije, injekcije, kiropraktore, akupunkturu i ništa nije pomoglo, kaže on.

Nakon četiri bezuspješne operacije leđa, jedan specijalista je Nielsenu rekao o uređaju za stimuliranje kičmenog stuba. Ugrađen direktno u stomak ili donji dio leđa, on odašilje električne impulse koji blokiraju prenošenje signala bola u mozak. Tako da se bol ne osjeti. Dok ta tehnologija nije nova, veličina uređaja jeste. Uređaj teži 22 grama i upola je manji od onog koji je do tada postojao,kaže Jeff Grenier iz kompanije Advanced Bionics.

Stari uređaji zahtijevaju operaciju kako bi se zamijenile stare baterije, ali ovaj se uređaj može napuniti direktno kroz kožu. I sam pacijent može kontrolirati gdje i koliki se signal šalje. Doktori međutim upozoravaju da taj uređaj nije za svakoga. Idealni kandidat je onaj koji ima jak, hronični bol u gornjem dijelu tijela ili udovima, ima poteškoća sa hodanjem i uzima lijekove protiv bolova koji ne djeluju.

XS
SM
MD
LG