Linkovi

U Briselu počela konferencija o korupciji


Da li je neizbježno da period tranzicije na Zapadnom Balkanu prati ozbiljan nivo korupcije. Prema ekspertima, okupljenim danas u Briselu, odgovor je pozitivan ali podvlače specifičnosti "balkanske korupcije" koja je, bez razlike, napala sve države regiona. Predsjedavajući Anti-korupcijske inicijative Pata stabilnosti, Ugo Draetta kaže:

Imamo sitnu korupciju sitnih ljudi na pozicijama vlasti- oni će uzeti 100 dolara da daju krevet u bolnici, uzeće 50 dolara da vam telefon prilključe u toko nekolko narednih mjeseci, umjesto nekoliko narednih godina. Kako to nazvati? Jeste, to je korupcija!

Korupciju kao značajan problem prepoznaje i direktor američke asocijacije pravnika i njenog programa Vladavine zakona, Robert Leventhal:

Sva istraživanja ukazuju na to da korupcija ostaje jedan od krupnih problema u regionu. Ova konferencija, i ostale mjere koje se preduzimaju, je veoma dobrodošao znak - zemlje ulažu napore, donatori i medjunarodne organizacije su posebno zainteresovani da rade, zajedno sa regionom, na rješavanju ovog problema. Ne treba zaboraviti da korupcija potkopava stabilnost, odvraća strane investicije. Zbog toga, zbog vlastite koristi i želje da se priključe EU, zemlje moraju iskazati progres na ovom polju."

"Uspostavili smo lokalnu kancelariju u reginu, u Sarajevu, koja bi trebala pomoći u borbi protiv korupcije, jer naša ideja je da se korupcija u zemlji ne može potući tako što ćhe neko sa Zapada učiti domaće ljude kako da se bore. Niko, u stvari, nije u poziciji da drugome daje lekcije. Samo ako oni sami preuzmu odgovornost u borbi protiv korupcije, i shvate da je to zlo, rak društva... Ako to shvate, tada imamo šanse za uspjeh".

Sutra će o korupciji razgovarati i ministri pravde država balkanskog regiona, koji bi trebali i potpisati posebnu deklaraciju o tome.

XS
SM
MD
LG