Linkovi

Ashdown ipak nije posljednji visoki predstavnik


Sta nakon Ashdowna? Pitanje je na koje evropski zvaničnici odgovaraju- novi visoki predstavnik, manjih moći, ali jednakog autoriteta. Evropljani bi u osobi koja bi naslijedila lorda Ashdowna željeli vidjeti više evropskog nego medjunarodnog predstavnika, koji će, pomažući Sarajevu da se što lakše priključi evropskim integracijama, prevashodno štititi interese zvaničnog Brisela. Visoki predstavnik Evropske unije, Javier Solana:

"Novi predstavnik će biti Evropljaninin, predstavnik EU, ne kao do sada, predstavnik i UN-a. Mislim da će tada UN izaći iz fokusa i da će se odgovornost sve više prebacivati na Uniju".

Sličnog stava su i evropski palamentarci, koji, poput šefa komisije za Jugoistočnu Evropu, Doris Pack, vjeruju da smjena na poziciji visokog predstavnika ne znači i korištenje svih olaštenja kakva su bila na raspolaganju dosadašnjem predstavniku medjunarodne zajednice.

Pack: "Mislim da više nije vrjeme za korištenje takvih moći- trudimo se da uspostavimo vladavnimu prava a posjedovanje kavih moći nije u saglasnosti s tim, jer bi se moći koristile na naglašeno nedemokratski način".

Uticajna zvaničnica Evropskog parlamenta naglašava da se, u sadašnjim okolnostima, dešava da demokratski izabrana tijela ne mogu uticati na odluke Visokog predstavnika, kao ni da se one ne mogu korigovati ni pred jednim sudom u zemlji. Zahvaljujuši tome što je visoki predstavnik tako odlučio, neko bh političari se cijeli svoj život viš ne mogu baviti javnim funkcijama...

Pack: "Nisma sigurna da je to ispravan način. Bilo je dobro u jednom trenutku, ali sada ta praksa mora prestati."

Sam lord Ashdown, tokom nedavnog Boravka u Brtiselu, najavljuje promjene u finkciji visokog predstavnika:

"Ona će se promijeniti i treba da se promijeni, ali to još nije dogovoreno u konsultaciji medjunarodne zajednice sa bh vlastima. Ali sasvim je jasno da onog trenutka kada se upustite u proces pregovora sa Unijom i približite Partnerstvu za mir, tada se priblizavate trenutku kada postaje neohodno da se promijeni uloga medjunarodne zajednice u zemlji. Umjesto nekoga ko vuče ključne poteze, postaćemo partner na putu progresa".

Da li ćete se kandidovati za novi mandat visokog predstavnika?

"Ja napuštam BiH u novembru i svi koji trde drugačije, moraće to raspraviti sa mojom suprugom..."

U svakom slučaju, lord Asdhdown do kraja godine napušta zemlju, zaključujući fazu medjunarodnih upravitelja a otvarajući onu koja je bliža partnerstvu nego koloniji.

XS
SM
MD
LG