Linkovi

Njemačka otkrila spomenik žrtvama Holokausta


Nastavljajući ono što je svojim klečanjem pred spomenikom žrtvama nacizma u Poljskoj davnih sedamdesetih započeo nekadašnji njemački kancelar Willi Brandt, Nijemci još jednom sami podsjećaju na sopstvenu nacionalnu sramotu - zločin Holocausta - uz nadu da se takvo što više nikada neće ponoviti.

Nakon višegodišnjih debata i odlaganja, Njemačka je danas u Berlinu svečano otvorila memorijalni kompleks posvećen milionima Jevreja koje su nacisti ubili tokom Drugog svjetskog rata.

Govoreći na svečanosti, predsjedavajući Donjeg doma njemačkog parlamenta, Wolfgang Thierse, rekao je da ovaj spomenik ima misiju da sjećanje na žrtve holocausta i na nacističke zločine trajno sačuva živim.

THIERSE: Danas otvaramo memorijal koji nas podsjeća na najgori, najjeziviji zločin nacističke Njemačke - na pokušaj da se istrijebi cijeli jedan narod. Posvećujemo ga svim Jevrejima ubijenim u Evropi.

Kompleks veličine 2 hektara, kojeg je kreirao njujorški arhitekt Peter Eisenman, sastoji se od 2 hiljade 711 neukrašenih betonskih kocki i podzemnog istraživačkog centra. Eksperti kažu da upravo takav kakav je - spomenik evocira rigidnu disciplinu nacističke ubilačke mašinerije.

EISENMAN: Nije nam bila namjera da ovo djelo bude provokativno samo po sebi. Radije smo pokušali nešto što će jednostavno podsjetiti na oduzimanje ljudskog života. I možda je upravo njegova jednostavnost to što je toliko provokativno...

Mjesto gdje se nalazi memorijal takodje je provokativno - spomenik žrtvama Holocausta u neposrednoj je blizini Brandenburške Kapije, simbola nekadašnje njemačke moći, ali i nedaleko nekadašnjeg Hitlerovog bunkera u kojem se skrivao do pred dolazak saveznika i gdje je izvršio samoubistvo da ne bi odgovarao za svoja djela. Inače, ova dva hektara dugo su u podijeljenom Berlinu bila na ničijoj zemlji, izmedju istočnog i zapadnog dijela grada.

Nakon današnjeg posvećenja, memorijal će za javnost biti otvoren u četvrtak.

XS
SM
MD
LG