Linkovi

Britanski premijer Tony Blair doveo Laburističku Stranku do treće uzastopne pobjede


Britanski premijer Tony Blair doveo je svoju Laburističku Stranku do treće uzastopne pobjede na izborima, ali, ovaj put, sa znatno smanjenom parlamentarnom većinom. Konačni rezultati jučerašnjeg glasanja tek treba da budu objavljeni, ali je već danas jasno da Laburisti u parlamentu imaju nešto više od 350, dakle većinu od ukupno 646 mjesta. Opozicioni Konzervativci znatno su ojačali, ali je njihov lider Michael Howard izjavio da to nije dovoljno i najavio svoju ostavku čim za nasljednika bude pronadjana odgovarajuća osoba.

Jutros je gospodin Blair otišao u Buckinghamsku Palatu da bi, po tradiciji, kraljica odobrila njegov novi mandat i da bi objavio da je spreman da formira novu vladu.

On je priznao da je britanski stav u vezi sa ratom u Iraku podijelio glasačko tijelo, ali je naglasio da je sada vrijeme da se zemlja ponovo ujedini i poglede usmjeri ka budućnosti. Premijer Blair, prvi laburistički lider koji je ikada vodio stranku kroz tri uzastopne izborne pobjede, izjavio je i da će odslužiti puni mandat, ali analitičari kažu da je vjerovatno da će prije narednih opštih izbora gospodina Blaira naslijediti ministar finansija Gordon Brown. Inače, predsjednik Bush i nekoliko drugih svjetskih lidera su čestitali britanskom premijeru na pobjedi; zvaničnici Bijele Kuće kažu da je gospodin Bush, prije nego je krenuo za Evropu, nazvao Tonyja Blaira da mu čestita; britanskom su premijeru čestitali australijski premijer, ruski predsjednik, te čelnici Južne Afrike.

XS
SM
MD
LG