Linkovi

Kaznene mjere zbog incidenta na Manjači


Ministri odbrane BiH i Republike Srpske Nikola Radovanović i Milovan Stanković objavili su danas u Sarajevu dopunjeni Izveštaj o istrazi o događajima prilikom polaganja zakletve u kasarnama na Manjači i u Bileći 16. aprila 2005 godine, u kome je slučaj na Manjači okarakteriziran kao vanredni događaj sa štetnim posljedicama, zbog čega su, uz sistemske mjere, poduzete disciplinske i kaznene mjere protiv 11 pripadnika Miistarstva odbrane i Generalštaba Vojske RS.

Ministar Stanković izjavio je da istraga nije otkrila dokaze da su oficiri koji su radili na pripremi vojnih obveznika za polaganje zakletve podsticali i pripremali narušavanje procedure zakletve.

Protiv sekretara Ministarstva odbrane RS Mikana Davidovića, koji kao najviši predstavnik ovog ministarstva prilikom polaganja zakletve na Manjači nije reagirao na adekvatan način prilikom izmjene teksta zakletve, pokrenut je disciplinski postupak, a zbog neodgovarajućih izjava i informacija za javnost razriješen je Milan Trkulja sa dužnosti glasnogovornika Ministarstva odbrane RS.

Načelnik Generalštaba VRS, Novak Đukić izrekao je disciplinsku mjeru ukora zamjeniku načelnika Generalštaba pukovniku Draganu Vukoviću, koji nije reagirao prilikom izmjene teksta zakletve, a ista mjera izrečena je i načelniku uprave za civilno-vojnu saradnju Geralštaba VRS potpukovniku Borislavu Vukičeviću.

Komandantu 11. centra za obuku VRS na Manjači majoru Milanu Mićanoviću izrečena je disciplinska mjera ukora, komandiru 1. nastavne čete kapetanu Siniši Periću izrečena je mjera udaljavanja sa dužnosti i stavljanja pred vojno-disciplinski sud, a sa dužnosti su udaljeni i stavljeni pred vojno-disciplinski sud komandiri 1, 2. i 3. voda 1. nastavne čete. Izrečene su i još dvije mjere ukora.

OHR je saopćio da je mjerama koje su danas objavili ministri odbrane BiH i Republike Srpske Nikola Radovanović i Milovan Stanković potcijenjena ozbiljnost događaja u kasarnama na Manjači i u Bileći.

Danas objavljene mjere OHR ocijenjuje kao "manje nego odgovarajuće, s obzirom da će NATO i EU odlučivati o spremnosti BiH da se približi procesu pridruživanja evroatlantskim integracijama".

OHR je najavio da će razgovarati sa NATO-om i EUFOR-om kako bi procijenili dalju akciju.

XS
SM
MD
LG