Linkovi

Legija časti potomcima Draže Mihajlovića!?


Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević uputio je ambasadoru SAD u BiH Daglasu Meklheniju otvoreno pismu u kojem traži da američkoj Vladi prenese molbu da odustane od uručivanja Legije časti sljedbenicima Draže Mihailovića, saopćeno je danas iz Helsinškog komiteta.

"Vijest da će u narednim danima potomcima Draže Mihailovića biti uručena Legija časti, kojom ga je odlikovao predsjednik Hari Truman prije 57 godina, duboko je uznemirila i onespokojila demokratsku i antifašističku javnost u BiH", navodi Dizdarević u pismu.

U pismu se dodaje da ispoljavanje i ohrabrivanje nacionalizma na bilo kojoj strani dodatno komplikuje međunacionalne odnose obnavljajući atmosferu straha uz oživljavanje drugih nacionalizama.

Dizdarević navodi da bi se odustajanjem od dodjeljivanja Legije časti sljedbenicima Draže Mihailovića doprinijelo liječenju dubokih ratnih rana, ponovnoj izgradnji povjerenja među ljudima i ponovnom pomirenju među pripadnicima različitih naroda koji ovdje žive.

XS
SM
MD
LG