Linkovi

Hag: Ljubomir Borovčanin se izjasnio da nije kriv


Bivši zapovjednik snaga MUP-a Republike Srpske, koje su svojevremeno sudjelovale u "srebreničkoj oparaciji", Ljubomir Borovčanin, izjasnio se danas da nije kriv po navodima optužnice, koji mu na teret stavljaju saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Borovčanin se danas izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj od šest tačak haške optužnice, koje ga terete za saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progon na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, te prinudno preseljenje stanovništva.

On se tereti za učešće u "udruženom zločinačkompoduhvatu" čiji je cilj je bio da se učini nemogućim život Bošnjacima srebreničkog područja - zbog toga je uslijedio genocid više od hiljada Bošnjaka i deportacija oko 30.000 bošnjačkih žena i djece.

Optuženi, koji je u to vrijeme zapovjedao združenim snagama policije RS, lično je nadzirao transfer bošnjačkih žena i djece, da bi dan poslije, 13. jula 1995. godine, bio prisutan smaknuću više od hiljadu Bošnjaka u skladištuu u Kravici, te ubijanju muškaraca koji su se predali srpskim snagama u blizini Sandića.

Nakon toga, jedinice kojima je zapovjedao Borovčanin, učestvovale su i u masovnim pogubljenjima Bošnjaka u Orahovcu, u Petkovci, na poljoprivrednom dobru Branjevo, u Pilicama i na Kozluku.

Tužitelji su danas najavili da će zahtijevati spajanje svih opužnica za Srebrenicu u jednu jedinstvenu - to bi omogućilo zajedničko sudjenje za osmoricu optuženih koji se već nalaze u haškom pritvoru. Srebreničkom spisku nedostaju još tri lica koja su u bjekstvu - nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost Glavnog štaba vojske bosanskih Srba, Zdravko Tolimir, te nekadašnji politički i vojni lideri, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

XS
SM
MD
LG