Linkovi

Program Pentagona ”Veliki izazov“ namjenjen je stvaranju vozila bez posadeVojni stručnjaci armije Sjedinjenih država se nadaju da bi roboti ubuduće mogli početi zamjenivati vojnike u opasnim situacijama, te stoga traže od znanstvenika i istraživača da pomognu u razvijanju odgovarajuće tehnologije. Jedno od mogućih robotičkih rješenja je i vozilo bez posade za čiju se izgradnju nadmeću desetine istraživačkih timova i grupa. Detaljnije u rubrici koju je pripremio novinar televizijskog programa Glasa Amerike Brian Wagner.

Pentagon, američko ministarstvo odbrane, je pokrenuo prošle godine program nazvan ”Veliki izazov” kako bi zainteresirao brojne istraživače da pokušaju konstruirati vozilo bez posade upotrebljivo na terenima svih vrsta.

I ove godine pred istraživačima iz svih dijelova Sjedinjenih država je krupan izazov - projektovati i izgraditi vozilo koje bez čovjeka za volanom može preći 280 kilometara bespuća po američkim pustinjama.

Po riječima Devraja Sandhua, člana jednog tima u kojem se nadaju da će napraviti takvo vozilo, pobijediti i osvojiti nagradu od 2 miliona dolara, Pentagonov ”Veliki izazov” otvara nove mogućnosti izvan studentskih klupa.

Devraj Sandhu, student Visoke škole za nauku i tehnologiju ”Thomas Jefferson“, kaže: U školi neko pokušava napraviti robot za nalaženje i donošenje teniskih loptica. Rezultat je još uvijek obeshrabrujući. A mi, opet, nastojimo napraviti poptuno automatizirano vozilo koje bi bilo u stanju izbjeći prepreke i pri brzini od 25 milja.

Devraj Sandhu i četvorica njegovih kolega koriste prednosti koje im u projektovanju automatiziranog vozila pruža kompanija za istraživanje i razvoj Ensco. Oni rade na softveru za kontrolu vozila. Pri tome koriste laserski sistem za detekciju i izbjegavanje prepreka koje se mogu naći na putanji vozila.

Devraj Sandhu: Ovakav način rada razvija samopouzdanje. Biti tretiran kao ravan programerima-profesionalcima je zaista lijep osjećaj.

Vođa tima kompanije Ensco Gary Carr, ističe da je nadmetanje za Pentagonovu nagradu iskra koja razbuktava novu vrstu istraživanja.

Gary Carr: Mislim da Pentagon želi privući i uvući mnoge ljude u problematiku izgradnje automatizoranih vozila, u nove tehnike i tehnologije koje nisu standardne. I mi se u našoj kompaniji nadamo da ćemo biti jedna od onih firmi čije će usluge u budućnosti biti tražene.

Program ”Veliki izazov” za kompaniju je izazov da istražuje nove tehnologije, otkriva nove poslovne mogućnosti. Primjera radi, jedan istraživački tim koji je napravio ispitno vozilo za željeznice zatražio je od stručnjaka komapnije Ensco da modificiraju to vozilo napravljeno prošle godine. Gospodin Carr kaže da se tehnologija za detekciju prepreka razvijena prošle godine za automatizirano vozilo - mada tim vozilon nije uspješno okončana vožnja kroz pustinju -pokazala dobrom za ustanovljavanje prepreka koje bi se mogle naći pred pravim vozovima.

Finale ovogodišnjeg Pentagonovog ”Velikog izazova“ biće vjerojatno u oktobru i Ensc-ov tim se nada da će, osim otvaranja novih poslovnih mogućnosti, njihovo automatizirano vozilo pobijediti na 280 kilometara dugačkoj pustinjskoj trci.

XS
SM
MD
LG