Linkovi

Egipćani će u septembru izaći na birališta


Egipćani će u septembru izaći na birališta. Do sada je parlament birao jednog kandidata za predsjednika koga bi birači zatim prihvatili ili odbacili. U februaru ove godine predsjednik Hosni Mubarak je predložio ustavni amandman kojim se omogućava nadmetanje više kandidata. Saad Eddin Ibrahim, egipatski pro-demokratski aktivist, smatra da bi septembarski predsjednički izbori “mogli biti džinovski korak za demokratiju u Egiptu i arapskom svijetu.”

Među predsjedničkim kandidatima koji će se, kako se očekuje, naći na izbornim listama je i Ayman Nour, lider demokratski orijentirane stranke “Partija sutrašnjice.”

On je bio uhapšen u januaru pod optužbom da je falsifikovao peticiju potrenu za legalizaciju njegove partije.

Više egipatskih advokata smatra da su optužbe protiv njega neosnovane. Proveo je 42 dana u zatvoru prije nego što je uz kauciju pušten na slobodu. Gospodin Nour kaže da Egipćani cijene predsjednika Mubaraka, vole Egipat, ali dodaje da bi željeli da se njihova zemlja razvija kao i mnoge druge države.

Sjedinjene države i njeni saveznici traže od Egipta i drugih arapskih zemalja da otvore političke sisteme za demokratske promjene, a predsjednik George W. Bush ističe: Naša očekivanja moraju biti realna, naši ideali moraju biti čvrsti, poruke jasne. Mi moramo očekivati više standarde od naših prijatelja i partnera na Srednjem istoku.

Predsjednik Bush vjeruje da Egipat, velika zemlja ponosnih ljudi, zemlja koja je pokazala da zna naći put ka miru na Srednjm istoku, sad može ukazati na put ka demokratiji u tom regionu.

XS
SM
MD
LG