Linkovi

Sudija odbio priznanje krivice Lynddie England


Sudija vojnog suda u Americi, pred kojim se rezervista Američke Armije, Lynndie England izjasnila krivom u zamjenu za odbacivanje dvije tačke optužbe u vezi ponižavanja i mučenja zatočenika u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu, odbacio je njeno prizanenje krivice.

Izgledalo je da će to biti rutinska procedura, priznanja krivice u zamjenu za manju kaznu, što je poznato u američkom zakonodavstvu.

Medjutim, sudija je rekao da je svjedočenje pokazalo da se England ne osjeća krivom zbog uloge koju je imala u zlostavljanju zatočenika u zatvoru Abu Ghraib. Takvo uvjerenje sudija je stekao nakon svjedočenja bivšeg kolege Lynndie England i oca njenog maloljetnog sina, Charlesa Grenera, koji je sudu rekao da je takav odnos prema zatvorenicima bio legitiman, i koji je već osudjen na deset godina zatvora zbog svoje uloge u zlostavaljanju iračkih zatvorenika.

Ako se ne želite izjasniti krivom nemojte, ali ne možete se izjasniti krivom i reći da niste krivi, rekao je Sudija optuženoj Lynndie England, koji je zatim u njeno ime unio tvrdnju da se ne osjeća krivom po prvoj tački optužnice, koja uključuje zavjeru, i kao rezultat toga proces je prekinut.

Slučaj se sada vraća vojnoj komandi, i pravni eksperti predvdijaju da će se England vratiti na puni sudski proces, što je njena odbrana nastojala izbjeći.

Revizija slučaja će trajati mjesecima, i formalno vlada može odlučiti da odbaci optužbe protiv Lynndie England, što je, kažu pravni eksperti sobzirom na veliki publicitet ovog slučaja mala vjerovatnoća. Inače do sada su zbog zlostavljanja zatočenika u zatvoru Abu Ghraib, osudjeni samo vojnici nižeg ranga.

XS
SM
MD
LG