Linkovi

SAD i EU iskazale punu suglasnost oko pristupa nuklearnoj krizi sa Iranom


Istog dana kada je iranski ministar vanjskih poslova za zasjedanju UN-a u New Yorku o neproliferaciji nuklearnog oružja rekao da će Iran nastaviti tehnologiju obogaćivanja uranijuma, u Washingtonu su državni sekretar, Condoleezza Rice, i komesar EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javiar Solana upozorili Iran na moguće posljedice ukoliko ne suradjuje sa zahtijevima medjunarodne zajednice.

Nakon susreta u Washingtonu, u zajedničkom obraćanju medijima Condoleezza Rice i Javier Solana su izrazili punu suglasnost Sjedinjenih Država i EU u pristupu nukleranoj krizi sa Iranom.

Mi smo veoma tijesno radili sa trojekom EU (Njemačkom, Francuskom i Britanijom) i Komisijom na tim razgovorima sa Irancima. Mi u potpunosti podržavamo ono što evropska trojka pokušava postići, da iranci pokažu jasnu opredjeljenost da žive u skladu sa svojim medjunarodnim obavezama. To znači sigurne, objektivne garancije u vezi njihovog nuklearnog programa, a to znači da ne mogu imati pristup odredjenim nukelarnim tehnologijama koje imaju visok rizik proliferacije. To je ono o čemu se ovdje radi. Mi snažno podržavamo razgovore, mi i dalje vjerujemo da je to za Iran jedini način da se riješi ovo pitanje, te da Iranci trebaju iskoristiti priliku koju im pružaju evropljani, rekla je Condoleezza Rice, američki državni sekretar.

Javier Solana je zatim upozorio: Mi imamo isto stajalište oko tih pregovora i treba da se zahvalimo Sjedinjenim Državama na pomoći koju su nam dale u ovim kompliciranim pregovorima. Pariski sporazum je sasvim jasan. Iranci znaju šta im je raditi i šta će se desiti ukoliko ne urade to što su se složili da će uraditi. Nadajmo se da će se runda razgovora od 29 aprila nastaviti, naš je cilj da se to nastavi, ali ukoliko oni odluče da prekinu Sporazum iz Pariza oni znaju kakve posljedice mogu biti.

Iransko nuklarno pitanje je istog dana bilo u centru pažnje zasjedanja u UN-u u New Yorku predstavnika gotovo 190 zemalja u okviru rasprava o nuklearnoj neproliferaciji.

Iran se opredjelio da nastavi tražiti nuklearnu tehnologiju u pravno dozvoljenim oblastima, uključujući obogaćivanje uranijuma, isključivo za mirnodposke namjene, rekao je iranski ministar vanjskih poslova, Kamal Kharrazi, dodajući da je njegova zemlja spremna pribaviti garancije da će program nuklearnog goriva biti korišten isključivo u miroljubive svrhe, kako se to traži kroz pregovore sa vladama Evropskih zemalja.

Washington tvrdi da je iranski program obogaćivanja uranijuma namjenjen gradnji nukelarnog oružja i predsjednik Bush je predložio zabranu takve tehnologije svim osim zemljama koje je već imaju.

Neprihvatljivo je da neki nastoje ograničiti pristup nuklearnoj tehnologiji na exkluzivni klub tehnološki naprednih zemalja, pod izgovorom neproliferacije, rekao je gospodin Kharrazi.

Iranski ministar je zatim predstavnicima gotovo 190 država svijeta rekao da bi se Sjedinjene Države i druge nuklearne sile trebale pravno obavezati da zemlje bez nuklearnog oružja, kao Iran, neće biti izložene napadu nuklearnim oružjem.

Iran se poziva na član 4 Sporazuma o neproliferaciji nuklearnog naoružanja, kojim se garantira držvama bez nuklearnog naoružanja pravo na miroljubivu nuklearnu tehnologiju, uključujući opremu za obogaćivanje uranijuma kao goriva za nuklearne elektrane.

Ista ta tehnologija, medjutim, uz kasnija dodatna obogaćivanja, može proizvesti materijal za nuklearnu bombu.

XS
SM
MD
LG