Linkovi

Izložba Coco Chanel u New Yorku


Vjerovatno najutjecajnija žena u svijetu mode bila je i ostat će Coco Chanel. Početkom ove sedmice u njujorškom Metropolitan muzeju umjetnosti je otvorena izložba koja predstavlja život i ostavštinu ove svjetske modne kreatorke.

Izložba uključuje modele koje je kreirala i dizajnirala Coco Chanel, koji su i danas sinonimi jednostavne elegencije i prefinjenog ukusa.

Ne zaboravite da je i danas u modi takozvana ”mala crna haljina“ koju je Coco dizajnirala dvadesetih godina prošlog vijeka. Ona je postala simbol razumijevanja potrebe moderne žene za modernom odjećom i novim načinom života kojima su zakoračile dvadesetih godina.

Coco Chanel je preminula 1971 godine, te je njenu modnu kuću 1983. godine preuzeo modni dizajner Karl Lagerfeld.

Cilj organiziranja ove izložbe je da se pokaže da ideja jedne modne kuće može živjeti 100 godina. U svijetu ne postoji niti jedna modna kuća čiji su dizajni doživjeli stotinu godina i koji su još uvijek u vrhu modnih kretanja u svijetu. Ono što je najinteresantnije je to što je duh Coco Chanel, žene koja je sve ovo stvorila, bio dovoljno snažan i što je preživio i što ga i dalje živim čine ljudi koji vode ovu kompaniju, kazao je modni dizajner Karl Lagerfeld.

Otvaranju izložbe je prisustvovalo na stotine gostiju, dok su otvaranjem kopresjedavali australijska glumica Nicole kidman, Karl Lagerfeld i urednica magazina Vogue ,Anna Winntour.

Modni kreator Tom Ford o nastojanjima dizajenra Karla Lagerfelda da se ostavština Coco Chanel ne ugasi kaže: Karl je prvi među nama odlučio da održi duh ove stare modne kuće, da je obnovi i da je osavremeni tokom osamdesetih godina. Kada sam počeo raditit za Gucci devevdesetih godina, imao sam na umu isto ono što je Karl već počeo raditi sa dizajnerskom kućom Chanel. Mislim da je uradio odličan posao, ne samo u smislu što je nastavio rad Coco Chanel, već što ga je osvježio i oživio.

Izložbi su od poznatih prisustvovali Donald Trump, holivudski glumci Richard Geere, Liam Neeson i Natasha Richardson, zatim model Elle Macphearson, pjevači Usher i Marilyn Mason, kao i dizajnerke Donatela Versace i Vera Wang.

XS
SM
MD
LG