Linkovi

Pred parlamentarne izbore u Afganistanu


Građani Afganistana preko 25 godina starosti sada se mogu prijaviti kao kandidati za poslanike narodne skupštine za izbore u septembru. Očekuje se da će se na hiljade kandidata nadmetati za 249 mjesta u nacionalnom parlamentu. Registracija kandidata će početi 19. maja. Slika svakog kandidata i njegov simbol biće na glasačkom listiću kako bi glasačima bilo olakšan izbor.Više od 10 miliona Afganaca imaće pravo da glasaju. Glasači će takodjer birati članove za 34 pokrajinska vijeća.

”Ovi izbori su ključna tačka-prekretnica u nevoljama ispunjenoj istoriji Afganistana”, rekao je Bissmillah Bissmil, predsjednik zajedničke komisije UN-a i Afganistana koja će sprovesti izbore. ”Sa ovim izborima mi ćemo konačno imati demokratsku, predstavničku vladu i okončati vladavinu oružja“, rekao je gospodin Bissmil.

Neki Afganci smatraju, međutim, da nasilni ekstremisti i privatne milicije ostaju prijetnja demokratskom procesu. ”Ratni zapovjednici i dalje imaju vlast i nisu u potpunosti razoružani”, kaže Abdul Khaliq Nemat, lider Partije za nacionalnu koordinaciju. ”Uznemiravanja od strane privatnih milicija, kaže on, će ”otežati biračima da u parlament izaberu one koje zaista žele“

Posteri političkih partija se mogu vidjeti na javnim mjestima u mnogim gradovima Afganistana. Televizija, radio i novine su puni komentara i rasprava o pitanjima koja se tiču glasača. Azem Iqbal, glasnogovornik izborne komisije kaže da je narod Afganistana zainteresiran za izbore.

”Ljudi su oko toga vrlo uzbudjeni. Mi očekujemo između pet i 10 hiljada kandidata.“

Sjedinjene Države su već dale 12 miliona dolara za organiziranje predstojećih izbora. Sjedinjene Države i druge zemlje će nastaviti da pomažu Afgancima na pružanju sigurnosti i zaštite glasačima i kandidatima od mogućeg nasilja.

Predsjednik George W. Bush je, pored ostalog, istakao: ”Oni koji svoje nade ulažu u slobodu mogu biti napadnuti i izazvani, ali na kraju oni neće biti razočarani. Sloboda je zasnovana na humanosti, sloboda je istorijski pravac.“

XS
SM
MD
LG