Linkovi

Njemački kancelar, Gerhard Schroeder u BiH


Njemački kancelar, Gerhard Schroeder je tokom današnje posjete Sarajevu, odao priznanje BiH u nedavnom napretku u sprovodjenju reformi rekavši da bi ta zemlja uskoro trebala dobiti odobrenje EU za gradnju tješnjih veza sa Unijom. Pored susreta sa bh političarima, njemački kancelar se susreo i sa grupom udovica žrtava srebreničkog masakra.

Znam koliko ste mnogo patile i mi nastojimo na svaki mogući način da pomognemo tamo gdje možemo pomoći. Možete biti sigurni da mi pokrećemo pitanja koja se vas tiču, rekao je gospodin Schroeder prilikom susreta sa udovicama žrtava Srebrenice, rekao je gospodin Schroeder.

Žene Srebrenice su njemačkog kancelara upitale može li iskoristiti svoj uticaj, tokom ove zvanične posjete, i zahtijevati hapšenje osumnjičenih ratnih zločinaca, kao i obnovu Srebreničke općine.

Gospodin Schroeder može mnogo učiniti kao predstavnik zemlje koja je članica Vijeća za implementaciju mira u BiH, kaže Sadila Memišević.

Nedavnom istragom je utvrdjeno da su u srebreničkom masakru učestvovala 892 bosanska Srbina, koji su još uvijek zaposleni u općinskim, entitetskim, ili državnim organima u BiH.

Udruženje majke Srebrenice, planira tražiti specijalni status za Srebrenicu, koja je nakon Daytonskog sporazuma ostala u entitetu Republike Srpske.

Njemački kancelar, koji je u BiH stigao kako bi posjetio njemačke vojnike u sastavu medjunarodnih mirovnih snaga, kasnije je razgovarao i sa lokalnim zvaničnicima. On se susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Adnanom Terzićem koji je njemačkog kancelara infrmirao o ostvarenjima u sprovodjenju reformi na putu pridruživanja EU. On je u tom smislu,od gospodina Schroedera zatražio pomoć.

Kancelar Schroeder je naglasio da je BiH postigla određeni napredak u oblasti pravosuđa, administracije i uprave, te reformi policije. Istakao je da ima napretka u suradnji sa Haškim Tribunalom, te je premijeru Terziću ponudio stručnu pomoć Njemačke u, kako je rekao, stvaranju modernog ustava koji će biti kompatibilan evropskom.

Članovi Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić i Borislav Paravac, informirali su njemačkog kancelara o mjerama koje se, na državnom i regionalnom nivou, poduzimaju u okviru borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, te su predložili da BiH bude glavni centar za te aktivnosti u regiji, što je gospodin Schroeder podržao.

On se takodjer susreo sa visokim predstavnikom, Paddy Ashdownom i zapovjednikom snaga EU u BiH, Devidom Leakeyem.


XS
SM
MD
LG