Linkovi

Telefoni sa kamerom, ili CD-em sa 3 hiljade pjesama


Nokia, proizvođač mobilnih telefona će uskoro na tržištu predstaviti novu generaciju telefona. U stvari, radi se o dva potpuno nova modela, od kojeg se jedan odlikuje visokorezolutnom kamerom, a drugi MP3 plejerom čija memorija može sadržati do 3 hiljade pjesama sa CD-ova.

Zvaničnici Nokie se nadaju da će telefon N91 u koji je ugrađen MP3 plejer naprosto osvojitit tržište. U ovom slučaju se, kažu, radi o prvom portabl plejeru takve kvalitete. Nokia će također do kraja ove godine na tržište izbaciti 100 miliona komada telefona sa ugrađenim kamerama pod imenom N90, u koje će biti ubačene visokosofisiticrane leće prozvođača Carl Zeiss. Kompanija tvrdi da će ovaj multimedisjki proizvod izvršiti preokret na tržištu mobilnih telefona.

Jorma Ollila je predsjedatelj kompanije Nokia.

Multimedijski proizvodi će postati značajan dio načina življenja danas. Unaprijedit će živote ljudi, povećat će produktivnost poslovnih projekata. Ovi proizvodi će biti najznačajniji za razvoj mobilne telefonije, kaže gospodin Ollila.

Ovo je Nokia N90. Rezolucija slike iznosi 2 megapiksle, kamera na telefonu je opremljena autofokusom, te uz pomoć digitalnog mahanizma, sliku uvećava do 20 puta. Međutim, ono na što su zvaničnici Nokie posebno ponosni je što je firma poznata profesionalnim fotografima, Carl Zeiss, pristala da za ovu kameru napravi posebne leće. Rezultat je kažu, da ovaj telefon ima kameru sa najboljom rezolucijom.

Što se tiče Nokie N91, taj telefon ima ugrađen hard disk sa memorijom od 4 gigabajta. Zvaničnici Nokie kažu da će korisnici biti u mogućnosti nasnimiti do 3 hiljade pjesama sa CD-ova, a da im za to neće biti potreban poseban MP3 plejer. Bez obzira i na pohvale i na kritike, Nokia se nada da će za ove nove prozivode na tržištu pronaći kupce.

XS
SM
MD
LG