Linkovi

Sporazum o nuklearnoj neproliferaciji pred UN-om


Predstavnici iz skoro 190 zemalja svijeta započinju jednomjesečni pregled Sporazuma o nuklearnoj neproliferaciji danas u New Yorku, dok istovremeno raste zabrinutost zbog nuklearnih ambicija Irana i Sjeverne Koreje.

Američka vlada želi da se ponovno revidiranje ovog sporazuma, koje se inače organizira svakih pet godina, ovaj puta fokusira na sumnjive nuklearne aktivnosti Irana i Sjeverne Koreje.

Međutim, nekoliko država se potužilo da Sjedinjene Države i ostale značajne sile same ne koračaju krupnim koracima ka razoružanju, i stoga te zemlje žele da se to pitanje stave u prvi plan.

I sam generalni sekretatr UN-a Kofi Anan je izjavio da opada vjera u 35 godina star sporazum. Ovaj sporaum je svojevremeno potpisalo 187 zemalja. Njime se zabranjuje zemljama koje ne posjeduju nuklearno naoružanje da ga nabavlja, dok se Sporazumom pet svjetskih nuklearnih sila Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Rusija i Kina, obećale smanjiti svoje nuklearne arsenale i konačno se razoružati. Izrael, Indija i Pakistan nikada nisu stavile svoje potpise na ovaj Sporazum.

XS
SM
MD
LG