Linkovi

Tužitelji, u slučaju Nasera Orića, odustali od "nekooperativnog svjedoka" optužbe


Nakon jutrošnje kraće rasprave u Tribunalu, tužitelji u procesu protiv Nasera Orića saopštili da su u posljednjem trenutku odustali od "nekooperativnog svjedoka" optužbe. On je, prema njihovom uvjerenju, i pored činjenice da je kao predsjednik opštine i jedan od osnivača SDA u Srebrenici, raspolagao značajnim informacijama vezanim za optuženog, tokom neposredne pripreme za svjedočenje iskazao takav nivo nekooperativnosti da ga je optužba odlučila izbrisati sa svoje liste svjedoka.

Vjeruje se da je novi svjedok optužbe trebao biti jedan od ključnih očevidaca "iznutra" koji su tužiteljima, svojim svjedočenjem, trebali pomoći u dokazivanju tvrdnje da je nekadašnji zapovjednik srebreničke odbrane kriv za ubistva, prebijanje srpskih zatočenika, kao i za pljačku i paljljenje srpskih sela u okolini Srebrenice.

Izvještači iz Haga bilježe da je, u ovom procesu, i ranije zabilježen slučaj odustajanja od "nekooperativnih" svjedoka optužbe, a da su se neki drugi, opet, pokazali "nevoljkim" u sudejlovanju u gradnji tužiteljevog procesa.

Odbrana, sa svoje strane, u ovakvim prilikama nije željela intervenirati, očito smatrajući da je riječ o okolnostima koje joj idu na ruku u dokazivanju trvdnje, da optuženi, uz činjenicu da nije lično učestvovao u zločinima, nije imao ni kontrolu nad svim ljudima i dogajajima u Srebrenici. Uz to, naglašava se, riječ je o dramatičnom vremenu opsade, te se stvari trebaju gledati, naglašava odbrana, kroz prizmu borbe za golo preživljavanje bošnjačkog stanovništva u opkoljenoj enklavi.

Proces protiv Nasera Orića, kojega su jedinice SFOR-a uhapsile i prebacile u Hag, 10. 4. 2003, će se nastaviti, najvjerovatnije, krajem ove ili početkom iduće sedmice. Zbog činjenice da je današnji svjedok trebao svjedočiti cijelu ovu sedmicu, a da ga Sud ne želi prisiliti na svjedočenje, proces je prekinut dok tužitelji ne uspiju u Hag dovesti novog svjedoka optužbe.

XS
SM
MD
LG