Linkovi

Linndy England pred sudom po optužbama za zlostavljanje zatočenika u Abu Ghraibu


Rezervista američke Armije, Lynndie England, poznata široj javnosti po slikama mučenja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu, danas se pred sudom izjasnila krivom.

Lynndie England, 22-dvo godišnja pripadnica rezervnih jedinica Američke Armije susreće se sa maksimalnom kaznom od 11 godina zatvora zahvaljujući dogovoru da se izjasni krivom.

Njen advokat, Rick Hernandez kaže da je ona pristala da pred vojnim sudom prihvati krivicu po dvije optužbe za zavjeru, četiri za maltretiranje zatvorenika i jednu za zanemarivanje dužnosti, te da su se tužitelji složili da za uzvrat odbace dvije druge optužbe. Jednu za činjenje nepristojnog akta i drugu za nepoštivanje zakonskih odredbi. Dogovor, kojeg su prihvatile vojne sudije, smanjuje njenu maksimalnu kaznu sa 16 na mogućih 11 godina zatvora.

Lynndie England, iz Fort Ashbya u Zapadnoj Virginiji, je medju sedam članova 372 čete Vojne policije optuženih za ponižavanje i napastvovanje zatvorenika.

Slike, medju kojima jedna na kojoj se ona vidi kako pokazuje na golog iračkog zatvorenika na uzici i sa kapuljačom na glavi su dospjele u javnost i izazvale skandal i žestoku domaću i medjunarodnu osudu.

Njeni advokati tvrde da je ona djelovala po naredjenju vojnih obavještajaca kako bi ”omekšala zatvorenike“.

Medjutim, armijski istražitelji su svjedočili da je England tokom saslušanja prošlog ljeta rekla da su se oni ”šalili i zabavljali“.

Njeni civilni advokati kažu da će od panela vojnika, koji će odrediti kaznu, tražiti da razmotre olakšavajuće okolnosti, i da će kao svjedoka pozvati bivšeg čuvara u zatvoru Abu Ghraib, ozloglašenog lidera grupe koja je mučila zatvorenike, Charlesa Granera. Graner, koji je otac Lynndinog mladog sina, je osudjen na deset godina zatvora, i advokati će nastojati dokazati da je ona bila pod Granerovim uticejm, koji ima viši čin i stariji je od Lynndie.

Četvorica drugih vojnika iz jedinice Lynndie England i dvojica obavještajaca nižeg ranga su se izjasnili krivim i dobili su kazne od 0 do 8 godina zatvora.

New York Times jutros predvidja da vojni službenik u zatvoru Abu Ghraib, rezervista Lynndie England, neće dobiti više od 30 mjeseci zatvora. Ukoliko ode u zatvor njen sin će ostati sa njenom mamom i sestrom.

XS
SM
MD
LG