Linkovi

Militanti u Iraku ubili više od 30 osoba


Pobunjenici su danas u Iraku izveli cijeli niz napada, ubivši više od 30 osoba, medju njima tri Amerikanca, i ranivši više od 95. Zvaničnici u Baghdadu kažu da su automobili - bombe detonirani jedan za drugim diljem glavnog iračkog grada. U tim eksplozijama 23 ljudi je ubijeno, uglavnom irački vojnici. Glasnogovornik Pentagona je sa svoje strane soapćio da su tri američka vojnika ubijena, a još dvojica ranjeni u odvojenim bombaškim napadima sjeverno od Baghdada.

U drugim dijelovima Iraka, u napadima militanata ubijene su dvije osobe. U medjuvremenu je u audio poruci za koju se ne može za sada utvrditi je li autentična, teroristički vodja Abu Musab al Zarqawi, pozvao svoje sljedbenike da povećaju napade na američke vojnike. Glas na traci upozorava direktno predsjednika Busha da se militanti neće smiriti sve dok su američke trupe u Iraku.

U odvojenom razvoju dogadjaja, State Department i Italijanska vlada su izdali zajedničko saopćenje povodom zaključenja istrage ubojstva italijanskog agenta u Iraku.U saopćenju se kaže da se dvije strane slažu u faktima, nalazima s terena i preporukama, ali da se razmimoilaze oko toga kako je do incidenta došlo.

XS
SM
MD
LG