Linkovi

V. Putin - prvi ruski lider koji je posjetio palestinske teritorije


Ruski Predsjendik Vladimir Putin je Palestincima ponudio vojnu opremu i drugu pomoć kako bi se pojačala sigurnosti u regionu. On je inače prvi ruski lider koji je posjetio palestinske teritorije.

Palestinski lider Mahmoud Abas je pozdravio prijedlog ruskog lidera koji se tiče održavanja međunarodne konferencije u Moskvi na jesen kako bi se razmotrio mir za Srednji istok. Dvojica lidera su se sastala u Ramali na zapadnoj obali.

Vjerujemo da je to dobra prilika i da je vrijeme sazrelo. Mi smo predani postizanju pravednog mira između nas i naših susjeda, Izraelaca, i ne bi smjeli propustiti takvu istorijsku priliku, rekao je Mahmoud Abas.

Ponuda gospodina Putina je međutim naišla na hladan prijem od strane Izraela. Moskva ima dugu povijest dobrih odnosa s Palestincima, posebno u političkoj i kulturnoj suradnji, još od vremena Hladnog rata.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ruski predsjednik je također po pitanju Irana rekao: Vjerujemo da Iranci imaju puno pravo da posjeduju razvijene tehnologije u svim aspektima i namjeravamo i dalje implementirati sve sporazume koji se tiču iranskog nuklearnog programa, naglašavajući da je takav program samo mirnodopski, rekao je Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG