Linkovi

Novi rezultati u lječenju raka dojke


Istraživači koji rade na otkrivanju lijeka za rak dojke su pronašli lijek koji se čini dosta djelotvornim za žene koje su imale operaciju zbog uobičajene vrste raka dojke. On upola smanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja raka.

Prije četiri godine, kada je imala 31 godinu, Adriana Jenkins je dijagnosticirana s rakom dojke.

Željela sam učiniti sve što je moguće--rak je bio veoma agresivan i željela sam učiniti sve što sam mogla kako bi osigurala da se on ne vrati, kaže Adriana.

Nakon operacije, osim kemoterapije, intravenozno joj je dat lijek Herceptin, koji se obično koristi kod pacijentica kod kojih se rak dojke vratio. Istražitelji su se međutim zapitali--zašto lijek ne dati ranije, kako bi se zapravo spriječilo vraćanje raka?

Nakon četiri godine, rak se vratio kod samo 15% žena koje su primale i kemoterapiju i Herceptin, u poređenju sa 33% žena koje su primale samo kemoterapiju. Više od 20% slučajeva raka dojke koji se identificira u laboratoriji reagira na Herceptin. A to je najmanje 40 hiljada novih slučajeva svake godine. Lijek međutim ima i neke popratne pojave, kao što je slabljenje srčanog mišića kod 4% žena. Doktori međutim kažu da su dobrobiti lijeka tolike, da oni već podstiču žene da dodaju Herceptin svom regularnom liječenju od raka.


XS
SM
MD
LG