Linkovi

G.W.Bush o benzinu, penzijama, terorizmu, Iraku, Sjevernoj Koreji....


Američki predsjednik, George W. Bush, usred opadajuće podrške javnosti za posao koji obavlja, sinoć je održao rijetku konferenciju za novinare uz direktan TV prijenos, u udarnom večernejm terminu.

Predsjednik Bush je otvorio pres konferenciju govoreći o rastućoj cijeni benzina i penzijskom osiguranju, dvije vruće domaće teme zbog kojih mu pada podrška javnosti. Medjutim, mnoga pitanja su se odnosila na vanjsku politiku, prije svega na rastuće nasilje u Iraku.

Predsjednik je odgovorio da je u Iraku ostvaren napredak, uprkos nastavku pobune. On nije želio dati konkretan vremenski okvir za povlačenje američkih snaga, rekavši da će se one povući kada novoformirane iračke snage budu osposobljene da preuzmu sigurnost u zemlji.

Upitan da li toliko prisustvo američkih vojnika u Iraku umanjuje mogućnost Sjedinjenih Država da reagiraju na drugim kriznim žarištima, kao u Sjevernoj Koreji, predsjednik je odgovorio da su ga vojni lideri uvjerili u dovoljnu snagu američke vojske. On je ponovo ukazao na značaj multi-lateralnog diplomatskog pristupa vladi u Pyonyangu. Predsjednik Bush je lidera Sjeverne Koreje opisao kao opasnog čovjeka, dodajući da je izuzetno bitno da pet zemalja u pregovorima sa Pyongyangom govore jednim glasom. Diplomatska akcija na osnovi koncenzusa je najbolji pristup.

Što više Kim Jung Il prijeti i što se više hvali, sve više biva izoliran, rekao je predsjednik Bush.

On je, takodjer, spomenuo da je zadovoljan Ruskim stajalištem oko nuklearne elektrane u Iranu, čiju je izgradnju Moskva pomogla, ali je obećala vratiti sav obogaćeni uranijum kojeg je pribavila za taj projekat.

Upitan u vezi nedavnog američkog izvještaja o gotovo trostrukom povećanju broja terorističkih napada u svijetu lanjske godine, predsjednik Bush je ponovio da je mreža al-Qaide razbijena, ali da opasnost od terorizma ne prestaje, te da će američka vlada nastaviti ofanzivu protiv terorizma.


XS
SM
MD
LG