Linkovi

SAD pozdravljaju napredak razgovora o rekonstrukciji policije


Pregovore na Vlašiću započeli smo sa 13 policijskih struktura u BiH i ukoliko sporazum o reformi policije bude potvrđen i sproveden u ovoj zemlji će postojati jedna policijska snaga, poručio je danas visoki predstavnik Pedi Ešdaun i dodao kako će isključiva nadležnost za policijska pitanja biti prenijeta na državni nivo, ali i da ne postoje ograničenja da entitetske vlade zadrže Ministarstva vanjskih poslova.

Gospdoin Ashdown, predsjedavajući Vijeće ministara Adnan Terzić i predsjedavajući komisije za reformu policijskih struktura u BiH Vilfred Martens koji su u danas održali zajedničku konferenciju za štampu nisu željeli odgovoriti čime bi se to ubuduće mogle baviti entitetske policije.

Premijer Terzić je najavio da će najkasnije do trećeg maja formirati komisiju eksperata iz FBIH i RS koja do devetog maja mora sačiniti prijedlog mapa, da bi dva dana kasnije političke stranke nastavile pregovore.

Saglasnost o prijedlogu policijskih regija nije postignuta ali je o drugim bitnim pitanjima postignut odgovarajući nivo konsenzusa. Izjavio je ovo predsjednik Rrpublike Srpske i lider SDS-a,Dragan Čavić, nakon završetka pregovora na Vlašiću.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik je istakao da MUP Republike Srpske neće biti ukinut ako se ima u vidu da će entitetski ministar unutrašnjih poslova biti član policijskog odbora na nivou Bosne i Hercegovine te da će odlučivati o policijskim budžetima i imenovanjima.

Predsjednik Socijalističke partije, Petar Đokić je naglasio da na Vlašiću nije potpisan nikakav prenos policijskih ovlaštenja sa entitetskog na državni nivo,pošto,kako je rekao,o tome moraju odlučivati institucije oba entiteta.

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju napredak koji su postigli učesnici razgovora o rekonstrukciji policije na Vlašiću. Stranke su konstruktivno i sa ozbiljnošću pristupile rješavanju ovih pitanja koja čine dio ključnog reformskog napora za izgradnju jedinstvene policijske strukture Bosne i Hercegovine.

Postigavši potencijalni dogovor o temeljnim principima i nekoliko glavnih strukturalnih pitanja, stranke se sada moraju što prije okrenuti ka rješavanju mnoštva tehničkih detalja, uključujući i definiranje geografskih granica policijskih zona.

Kao što su to činile i na Vlašiću, Sjedinjene Američke Države će podržati napore bh. političkih lidera na pronalaženju rješenja koje će biti u skladu sa tri principa koje je postavila Evropska komisije – isključiva nadležnost policije na nivou države; policijska područja organizirana na principu operativne efikasnosti; i bez političkog uplitanja u rad policije. Samo ukoliko prihvate ove principe, bh. lideri će moći stvoriti policijsku strukturu koja će efikasno služiti svim građanima i koja će otvoriti vrata evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG