Linkovi

Nove mjere osiguranja od nuklearnog terorizma


Luka u gradu Oaklandu je prva luka u Sjedinjenim državama tehnološki opremljena i osposobljena da provjeri radio-aktivnost svakog tereta koji dolazi iz inostranstva. Novi detektori koji reagiraju i na najmanji mogući nivo radioaktivnosti trebalo bi da teroriste odvrate od pokušaja da na američko tlo dopreme elemente od kojih bi mogli napraviti takozvane ”prljave” ili neke druge radioaktivne bombe.

Oko pet hiljada kontejnera svakog dana uđe u Sjedinjene države preko dokova luke u Oaklandu. Svaki od tih kontejnera sada prolazi kroz ovakve i slične detektore.

Nat Aycox, Služba za carinu i zaštitu granica: Naš je cilj je otkrivanje svih tereta koji bi mogli omogućiti teroristima da napadnu, posebno kada je u pitanju oružje za masovno uništavanje.

Za testiranje detektora uzet je jedan kombi u kojem je bila skrivena mala količina barijuma. Oglasio se alarm, a onda su pripadnici carinske i pogranične službe ručnim detektorima precizno locirali izvor radijacije.

Za opremanje luka u San Francisku i Oaklandu ovim velikim detektorima utrošeno je do sada 4 miliona dolara, s tim što je Oakland sa 7 detektora prva luka u kojoj se pojedinačno može pregledati svaki kontejner. I ostalih 300 luka koliko ih ima u Sjedinjenim državama, dobiće slične detektore.

Steve Baxter, glavni inspektor luke Oakland: U tim se lukama još uvijek koriste ručni detektori. Mada dobri, oni ne omogućavaju stopostotnu provjeru kakvu mi već imamo ovdje.

Desi se da se alarmi oglase bez pravog povoda, ali 20-ak takvih alarma dnevno nije mnogo s obzirom na broj obavljenih pregleda.

XS
SM
MD
LG