Linkovi

Web stranica sa imenima Srba ubijenih tokom rata u Sarajevu


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je na svojoj WEB stranici objavilo imena 2.435 Srba ubijenih tokom proteklog rata u Sarajevu. Ujedno je saopšteno da je dopunjena krivična prijava za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992.godine.

Preliminarni spisak ubijenih Srba u Sarajevu tokom proteklog rata, koji je danas objavljen na zvaničnoj WEB stranici MUP-a Republike Srpske sadrži 2.435 imena dok se na spisku nestalih nalazi još 507 osoba. Potvrdio je ovo na današjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, portparol direktora policije Republike Srpske, Radovan Pejić naglašavajući da ovaj spisak nije potpun.

»Raspoloživa dokumentacija ukazuje da taj broj ne samo da nije konačan nego da će, najvjerovatnije, biti i udvostručen, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova je ozbiljna institucija i ne može u javnost puštati imena dok ne dođemo do pouzdanog podatka da je to lice ubijeno.«

Radovan Pejić je, takođe, saopštio da je Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, danas podnio Okružnom tužilaštvu dopunu krivične prijave protiv 15 osoba osumnjičenih za ubistva i ranjavanja vojnika Jugoslovenske narodne armije u koloni koja se povlačila iz Sarajeva u Dobrovoljačkoj ulici maja 1992.godine.

»Planirali su, podstakli ili učestvovali u ubijanju 42, ranjavanju 73 i zarobljavanju 215 pripadnika JNA te psihičkom i fizičkom zlostavljanju djelujući protivno odredbama zakona, ženevske konvencije i dopunskog protokola dva.«

Portparol direktora policije Republike Srpske, Radovan Pejić, nije želio da govori o imenima osoba koje su osumnjičene za ovaj napad, pošto bi to bilo, kako je rekao, u suprotnosti sa pravilima o radu Tužilaštva.

XS
SM
MD
LG