Linkovi

Sjedinjene države brine pravac u kome će ići ruska politika i ekonomija


Sjedinjene države brine pravac u kome će ići ruska politika i ekonomija. To je dio poruke koju je američki državni sekretar Condoleezza Rice uputila predsjedniku Putinu i drugim ruskim zvaničnicima prilikom posjete Rusiji.

Gospođa Rice je rekla da Sjedinjene države i Rusija ostvaruju veoma dobru saradnju u ratu protiv terorizma, te istakla da prijateljstvo Sjedinjenih država sa nekadašnjim sovjetskim republikama koje graniče sa Rusijom ne znači da Sjedinjne države žele umanjiti ili ograničiti uticaj Rusije na njene susjede.

O nekim, po njenoj ocjeni, zabrinjavajućim trendovima u Rusiji gospođa Rice je rekla: Rusiju karakteriše određena vrsta koncentracije predsjedničke vlasti, moći u Kremlju, i to na na štetu postojanja drugih jakih institucija i poluga kao što su, primjera radi, snažno zakonodavstvo ili nezavisno pravosudje i, što je možda najvažnije, stvarno nezavisnih media. To jednostavno znači da nema mogućnosti da namjere predsjednika Putina i njegovih najbližih saradnika provjeravaju i procjenjuju druge intitucije vlasti ili šira javnost.

Američki državni sekretar Condoleezz Rice smatra da se ništa ne može postići izoliranjem Rusije, s obzirom na to da je Rusija još uvijek u tranziciji. “Ono što mi trebamo sada uraditi je veoma jasno dati do znanja Rusima da američko-ruski odnosi u velikoj mjeri zavise od zalaganja za iste vrijednosti i napora na daljem razvoju demokratije u Rusiji” - istakla je gospođa Rice.

XS
SM
MD
LG