Linkovi

Zvaničnih informacija sa Vlašića nema, nezvanične ukazuju na to da nepretka nema


Na Vlašiću i danas nastavljeni pregovori predstavnika 11 parlamentarnih stranaka i Ureda Visokog predstavnika. Zvaničnih informacija nema, nezvanične ukazuju na to da nepretka nema, javlja za Glas Amerike, Senka Kurtović. A na red još nije došlo ono najteže - rasprava o regionalnim područjima odgovornosti policijskih snaga.

Pregovori jedanaest lidera političkih partija o reformi policije nastavljeni su i danas na Vlašiću. Visoki predstavnik Paddy Ashdown ostaje dosljedan - za javnost nema informacija. Barem ne zvaničnih. Nezvanične govore da previše napretka u pregovorima nema.

No, iza zatvorenih vrata do novinara ipak stižu najave da su se i danas pregovori vodili o tome kako bi mogla funkcionirati policija, te su razmatrani i načini kako osigurati stvarnu, demokratsku odgovornost i nadzor unutar jedinstvene politike rada policije.

Novinari doznaju da je i sam visoki predstavnik, koji je odlučio sve ostaviti u rukama domaćih pregovarača, imao sugestiju koja se tiče rukovodne organizacije buduće državne policije.

Riječ je, navode sudionici sastanka, koji su željeli ostati anonimni, o svojevrsnome kompromisu. Naime, gospodin Ashdown je,navodno, predložio da bh. policijom ruklovodi komesar, koji bi imao dvojicu pomoćnika za entitete.

Saznajemo potom da prema prijedlogu visokoga predstavnika entitetska ministarstva unutrašnjih poslova ne bi bila ugašena, ali bi zato njihove ovlasti bile znatno smanjene u odnosu na postojeće.

Dalje se sugestije gospodina Ashdowna odnose na finansiranje državne policije iz državnoga budžeta, kako je to slučaj i sa državnom graničnom službom.

Jedan od sudionika sastanka kazao nam je da nema dogovora niti oko jednog od temeljnih problema uspostave državne policije, ali da najteže tek slijedi. Naime, na red još nisu došle policijske oblasti. O tome bi se navodno trebalo govoriti večeras, ali ko zna. Izvori bliski Uredu visokoga predstavnika kazali su za Glas Amerike da je moguće da će razgovori najvjerojatnije trajti večeras duboko u noć i biti nastavljeni sutra.

XS
SM
MD
LG