Linkovi

Nada za oboljele od parkinsonove bolesti


Istraživanjem efekta Parkinsonove bolesti na ljudski nervni sistem se došlo do nove vrste tretmana. Prvi dugoročni rezultati procedure tzv. cerebralnog stimuliranja su za sada ohrabrujući. Pacijenti kažu da im elektrode koje se ugrade u mozak pomažu da se drhtanje mišića prouzrokovano Parkinsonovom bolešću drži pod kontrolom.
Sigurna ruka, ne drhti. Teško je reći da očni ljekar Jean Perre Lemoalle, živi s Parkinsonovom bolešću već 18 godina. Pa ipak, u isto vrijeme i radi.
Prije tri godine dr. Lemoalle je skoro napustio posao. Tijelo mu je počelo nekontrolisano drhtati.

Dr. Jean Perre Lemoalle, očni ljekar: Usred vršenja operacije na očima bih morao stati jer bi mi tijelo počelo nekontrolisano drhtati. Npr. ovo nisam mogao mirno držati.

Kada je već skoro bio izgubio nadu, dr. Lemoalle je saznao za operaciju koja bi mu mogla pomoći. Evo kako ona izgleda - hirurg ugradi elektrode u mozak pacijenta dok se on, naravno, nalazi u besvjesnom stanju. Ovdje, njegova ruka reagira na pozitivan način, što znači da se stimulacijom elektroda zaustavlja efekat koji Parkinsonova bolest ima na tijelo. Danas se od ove operacije očekuje da bude uspješna kod devet od 10 pacijenata. Ona će im pomoći da vode normalan život.

Dr. Yves Agid, neurolog objašnjava: Krasno je da sada uz pomoć malih električnih impulsa možemo pomoći osobama kod kojih je Parkinsonova bolest uzela maha.

Međutim zasada se samo 10% oboljelih od parkinsonove bolesti, uglavnom najmlađi pacijenti, mogu podvrći ovoj operaciji. Jean Pierre Lemoalle dolazi na pregled svakih 6 mjeseci kako bi se utvrdilo da je sve uredu sa električnim stimulatorima.

Dr. Marie-Laure Welter, neurolog:

Ovdje možete vidjeti dva mjesta na koja se ugrađuju elektrode. Ovo je kabl koji se vodi niz vrat i elektrode povezuje sa stimulatorom.

Međutim čim se baterija istroši, Parkinsonovi simptomi se smjesta vrate.
Prije operacije, lijekovi koje je dr. Lemoalle uzimao su mu pomagali samo 3 sata dnevno.

Djelovanje stimulatora, medjutim, počinje istog trenutka kada se ponovo uključi.
Dr. Lemoalle je ponovo u stanju kontrolisati svoje pokrete.

Dok ova operacija predstavlja istinski napredak za Parkinsonove bolesnike, vrši se u svega 15 centara , a oni sa liste čekanja na operaciju čekaju i po 18 mjeseci.

XS
SM
MD
LG