Linkovi

Narukvica spasava živote oboljelih


Ljekari su pronašli uređaj za koji kažu da može spasiti život pacijenata koji pate od postepenog gubljenja memorije, poznatijeg kao Alzhajmerova bolest. Uređaj je zapravo narukvica u koju je ugrađen mehanizam za praćenje. Kada se alzhajmerovi bolesnici izgube u toku šetnje, što im se često dešava, uz pomoć ovog uređaja za prenošenje signala može se lako utvrditi gdje se nalaze.

Alzhajmerovi bolesnici i njihove porodice sada mogu mirno spavati zahvaljući modernoj tehnologiji.

Mekia Graham, nećakinja oboljelog od alzhajmerove bolesti kaže: Ovo je prava sreća jer neko drugi možda neće morati proći kroz iste stvari. Tužno je to što sam izgubila tetku. Jako tužno.

Uređaj za praćenje nazvan Projekat spašavanja života je otkriven u Atlanti najviše zahvaljujući užasnom traganju prošle godine za jednim Alzhajmerovim bolesnikom, gđom. Mattie Moore. Njeni posmrtni ostaci su na kraju pronađeni na udaljenosti manjoj od 500 metara od njene kuće. Da je imala uređaj, bila bi spašena.

Grad Atlanta i policija u Atlanti su s ponosom su najavili da je pronađen važan uređaj koji će biti od pomoći bolesnicima i njihovim porodicama.

Richard Pennington iz Policijske stanice u Atlanti: Alzhajmerovi bolesnici će nositi narukvicu oko ruke. Kao i metalni detektor, uređaj sa antenom uz pomoć kojeg se traži bolesnik sa narukvicom zvoni sve jače i jače kako se približavate bolesniku.

U drugim američkim državama Projekat spašavanje života je do sada pomogao da se pronađe više od 1100 ljudi u Americi.

Richard Pennington: ko spasimo i jedan život, ovaj program će se pokazati kao uspješan.

Do sada je projekat spašavanje života davao samo pozitivne rezultate.

XS
SM
MD
LG