Linkovi

Još jedna američka agencija za pomoć inostranstvu


Inicijativa Predsjednika Busha u cilju globalnog razvoja, pod nazivom Korporacija Millennium Challenge, usmjerava novac od američke pomoći u siromašne zemlje koje podržavaju demokratsku i ekonomsku reformu u zapadnom stilu. Međutim neki američki pravnici su zabrinuti da nova incijativa u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara odvlači novac od postojećih američkih programa pomoći. Drugi se opet čude zašto se novac ne troši brže.

Ostrvska afrička država Madagascar je prvi narod koji je potpisao ugovor sa Korporacijom Millennium Challenge. Četverogodišnji ugovor će ovoj zemlji donijeti 110 milijuna dolara s ciljem uspostave tržišne ekonomije, utvrđivanja vlasničkih prava i poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.

Pregovori za potpisivanje sličnih ugovora su u toku sa Gruzijom, Hondurasom, Nikaragvom i Kejp Verdom.

Paul Applegarth, izvršni direktor Korporacije Millennium Challenge je Komitetu za odnose Senata sa inozemstvom u utorak rekao da ovaj program koji postoji već dvije godine jest najefikasniji način da se pomogne razvoj zemalja širom svijeta.

Applegarth: Proces konsultacija za davanje pomoći je različit za različite zemlje. Ni jedan pristup nije sličan ko jaje jajetu. On zavisi od istorije određene zemlje, njene kulture i običaja.

Predsjednik Bush je predstavio ovu korporaciju 2002. godine, rekavši da je svijetu potreban novi pristup u borbi protiv siromaštva, veće preuzimanje odgovornosti od strane i bogatih i siromašnih zemalja.

Međutim kako se saznaje, Korporacija Millennium Challenge ima dvije i po milijarde dolara koje sjede na računu, tako da Kongres traži objašnjenje za sporost s kojom se ova inicijativa odvija.

Ostali, poput demokratskog senatora Paula Sarbanesa, se plaše da će se jačanje Korporacije Millennium Challenge odvijati na štetu Američke organizacije za pomoć državama u razvoju, USAID-a.

Senator Sarbanes: Uprkos uvjerenjima koja smo dobili, u prijedlogu budžeta za fiskalnu 2006. god. smo primijetili da Koporacija Millenium Challenge planira drastično proširenje - zapravo udvostručenje budžeta iz prethodne godine, koji je iznosio jednu i po milijardu dolara na tri milijarde dolara. U isto vrijeme, predsjednik je predložio znatno smanjenje novca za ključne troškove USAID-a.

Senator Sarbanes kaže da smanjenja budžeta USAID-a uključuju i ključne programe pomoći djeci.

Međutim, gosp. Applegarth kaže da će Korporacija Millennium Challenge dopunjavati programe pomoći USAID-a. On dodaje da ova inicijativa pomaže zemljama u razvoju da ostvare dugoročnu ekonomsku i političku reformu dok se u isto vrijeme podržavaju ciljevi američke vanjske politike .

Applegarth: Postoji istinska potreba, istinsko priznanje da pomoć razvojuneke zemlje nije samo odraz američkih vrijednosti i ideala, već je to važno i sa stanovišta nacionalne bezbjedosti za SAD, a u osnovi predstavlja ono što Amerikanci žele činiti.

Komitet za međunarodne odnose pri predstavničkom domu Kongresa će dati svoje objašnjenje u vezi s postavljenim pitanjima o efikasnosti Korporacije Millenium Challenge ,na saslušanju zakazanom za ovaj tjedan.

XS
SM
MD
LG