Linkovi

U susret filmskom festivalu u Kanu


U svijetu dobro poznati Kanski filmski festival izgleda da ove godine neće ugostiti svjetske zvijezde iz redova redatelja, već sjajne ne-komercijalne filmske autore koji su na sličnim festivalima svojedobno i napravili ime.Tako će se za Zlatnu Palmu ove godine ponovno natjecati filmovi Jima Jarmuscha, Lars von Tiera, Gus van Santa, Amosa Gitaia i Atoma Egoyana.

Film Roberta Rodrigeza ”Sin City“ , koji obiluje popularnim filmskim zvijezdama je gotovo jedini koji će ove godine u Kan dovesti holivudska imena uključujući Clive Owena, Britany Murphy, Mickey Rourkea, Benicia del Tora i Jessicu Albu.

Većina neovisnih filmskih režisera, kao što je Gus van Sant će također okušati sreću na ovom filmskom festivalu. Prije dvije godine on je osvojio Zlatnu palmu sa filmom ”Elephant“ , dok ove godine predstavlja svoj film ”Last days“ u kojme Michael Pitt tumači ulogu rok zvijezde Kurta Cobaina.

Još jedan pobjednik koji se vraća u Cannes je Jim Jarmusch sa filmom ”Broken flowers“ u kojem glume Bill Murray, Jessica Lange i Sharon Stone. Režiser Wim Wenders se natječe sa filmom ”Don t come knocking“ u kome glume Sem Shepard i Jessica Lange. On je Zlatnu palmu osvojio 2000 godine sa filmom ”Dancer in the dark”, dok Lars von Tier sreću okušava sa nastavkom njegovog prethodnog filma ”Dogvill“, pod naslovom ”Manderlay“.Irački Kurd, režiser Hiner Saleem sa filmom ”Kilometar zero“ govori o kurdsko-arapskim odnosima, a ovo je prvi irački film koji je ikada prikazan na ovom festivalu.

George Lucas će također biti u Cannesu, te se čak izvještava o prvoj svjetskoj premijeri njegove posljednje epizode Ratova zvijezda : Sithova osveta.

Također će biti održani godišnji skup na kojem će se sakupljati donacije za borbu protiov AIDS-a. Prikazivanjem filma ”Chromophobia“ redateljice Marthe Fiennes, u kojem glavnu ulogu njen brat Ralph Fiennes, će se festival i završiti. Pedesetosmi filmski festival u Cannesu će se održati od 11-22 maja.

XS
SM
MD
LG