Linkovi

Ka konačnom statusu Kosova


Današnji kolokvij u belgijskom senatu: "Ka konačnom statusu Kosova" trebao je, prema zamislim organizatora, dati prilog političkom procesu rješavanja kosovskog pitanja. S tim u vezi, na skup su pozvani brojni medjunarodni učesnici, predstavnici ključnih evropskih država i institucija, kao i predsjednik Kosova, Ibrahim Rugova:

"Nalazim se u belgijskom senatu na poziv predsjednice Senata, An Mari Lizen, na debati o budućnosti Kosova- ovo je veoma važna prilika da predstavimo naša stjališta- ja insistiram na što bržem priznanju Kosova i direktnom priznanju nezavisnosti od strane SAD i EU. Na taj način bi nezavisnost potom priznali i naši susjedi. Ova debata je važna i tražim što bržde priznanje nezavisnosti Kosova."

Prema pojašnjenju iz ambasade SCG u Briselu, srpska strana odbija da prihvati da o spoljnoj politici razgovaraju predstavnici privremenih kosovskoh organa. Medjutim, iza bojkota učešća na kolokviju stoji odbijanje organizatora skupa da pozovu i srpske predstavnike - tako se ime Nebojše Čovića, predsjedavajućeg Koordinacionog centra za Kosovo, uprkos insistiranju ambasade, pojavilo na spisku učesnika tek neposredno pred skup, što je za ambasadu io zvanični Beograd bilo nedovoljno za učešće u debati. Na belgijskoj strani niko nije bio voljan da da pojašnjenje za ovakvu odluku organizatora.

Inače, na skupu su se čula različita mišljenja, medju kojima i pozivi belgijskih senatora da kosovske vlasti daju garancije za poštivanje ljudskih prava, kao i stav ruskog predstavnika, ambasoadora, Vadima Loukova, da se ne možeući u definisanje statusa prije nego što se ne provedu svi traženi standardi. On naglašava da odluka o statusu Kosova mora biti prihvatljiva svim stranama i da se do nje mora doći medjusobnim dogovorom. Ruski ambasador podvlači važnost decentralizacije, kao i popravljanja ekonomskih prilika na Kosovu.

XS
SM
MD
LG