Linkovi

Srbija i Crna Gora se pridružile BiH u statusu iščekivanja pregovora o pridruživanju EU


Vijeće ministara Europske unije podržalo je danas u Luksemburgu "zeleno svjetlo" Europske komisije za Srbiju i Crnu Goru da može ući u pregovore sa Briselom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Time će se državna zajednica pridružiti BiH u statusu iščekivanja pregovora. Nakon neophodnih priprema, Beograd i Podgorica mogu konkretne pregovore očekivati ove jeseni, dok se za Sarajevo odluka o njihovom konačnom početku očekuje krajem maja ili početkom juna ove godine.

Za BiH i SCG zajednička je i uslovljenost- uz opšti napredak reformi, traži se i ostvarivanje saradnje sa Haškim sudom. Za pozitivnu Studiju Komisije bilo je dovoljno konstatirati da se suradnja "znatno popravlja", nedavnim predajama optuženih iz Srbije i RS, dok će za početak pregovora biti neophodno suradnju ostvariti "u punoj mjeri"- što, prema ovdašnjem tumačenju, znači transfer svih optuženih u Haški sud, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Nakon ministarskog skupa u Luksemburgu je europski komesar za proširenje, Olli Rehn najavo kako će se krajem maja ili početkom juna analizirati progres učinjen od strane BiH, što bi trebalo biti presudno za odluku o počektu pregovora. On se nada da će se pregovori sa Sarajevom odvijati paralelno sa onima koji se budu vodili sa Beogradom i Podgoricom.

Danas sporazum o pristupanju svečano potpisuju Bugarska i Ruminija, koje bi u Uniju trebale ući 1. januara 2007. godine.

Sutra se ministri bave Turskom i Hrvatskom. Očekuje se da će komisija Vijeća, koja je posjetila Hrvatsku, obavijestiti ministre o nalazima da li se dovoljno čini na traganju za odbjeglim generalom Antom Gotovinom. To pitanje je ključno za odluku ministara da li će započeti završni pregovori o prijemu sa zvaničnim Zagrebom

XS
SM
MD
LG