Linkovi

Na Vlašiću razgovori o organizaciji policije u BiH


Pregovori jedanaest vodećih parlamentarnih stranaka o reformi policije počeli su u ponedjeljak ujutro na Vlašiću.

Cilj razgovora, koji se odvijaju iza zatvorenih vrata, je izrada nacrta političkog dogovora o budućoj organizaciji policije u BiH, koji u maju treba da usvoje entitetski parlamenti.

Prvi dan pregovora, učesnici su kroz usaglašenu zajedničku izjavu potvrdili EU principe.

Michael Humphreys, šef delegacije Evropske komisije u BiH, prezentirao je učesnicima tri EU principa za reformu policije.

Na poziv visokog predstavnika da se izjasne u vezi ova tri principa prisutni, lideri jedanaest političkih stranaka su potvrdili da prihvataju principe kao okvir u kojem će raditi, te u isto vrijeme potvrdujući da postoje drugačije interpretacije.

Tokom dana, rasprava je bila fokusirana na pravni okvir i jedinstveni budžet za rad policije u BiH.

Do završetka susreta neće biti pojedinčanih izjava za javnost, a skup se održava uz jake mjere sigurnosti.

Većina stranaka iz RS, izrazila je rezervu prema najavljenim prijedlozima reforme, najavljujući da neće potpisivati bilo kakve dokumente.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izrazio je uvjerenje da će ovo biti pregovori, a ne ucjena.

Lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da vlašićki razgovori nisu najsretnije rješenje, jer je politički dogovor trebalo prethodi početku bilo kakve reforme policijskih snaga.

Predsjednik HDZ-a Bariša Čolak izjavio je da od skupa na Vlašiću o reformi policije u BiH očekuje razgovore, rezultat i uspjeh.

Predsjednik SDA, Sulejman Tihić izjavio je da nije spreman na neprincipijelne kompromise pod nazivom reforma policije, koje bi legalizovale postojeće stanje.

Predsjednik SDP-a, BiH Zlatko Lagumdźija je rekao da i ovaj skup znači priznanje da su i predstavnici međunarodne zajednice i stranke na vlasti došli u ćorsokak i da ne mogu da riješe probleme zbog kojih su preuzeli vlast.

XS
SM
MD
LG