Linkovi

BiH i Kosovo treba pohvaliti za suradnju sa Hagom, kaže J. Norris iz Medjunarodne grupe za krize


Mislim da niko ne bi volio vidjeti da Evropa umanji svoje standarde samo kako bi dozovolila nekim zemljama da joj se žurno pridruže. Očigledno je da postoji dosta političkih dobrobiti ulaskom u Evropske institucije, ali to uključuje i teške izbore - za Glas Amerike o prijemu BiH i ostalih balakanskih zemalja u evropske institucije komentira politički analitičar Međunarodne krizne grupe sa sjedištem u Washingtonu John Norris.

JOHN NORRIS: Jedna od stvari koju vidimo je da bi se i BiH i Kosovo trebali pohvaliti za ono što rade po pitanju ratnih zločina. I u BiH i na Kosovu su se visoki zvaničnici vlade doborovoljno predali Hagu što odašilje veoma pozitivnu poruku međunarodnoj zajendici, da su spremne da se uhvate u koštac sa ovim pitanjima i da se uzmu za ozbiljno.

Mislim da su se Hrvatska i Srbija u većoj mjeri borile sa ovim pitanjima i da su imale poteškoća da prekinu sa prošlošću. Sve dok to u potpunosti ne urade i sve dok ne vidimo Mladića i Karadžića u Hagu, bit će teško za zemlje kao što je Srbija da se pridruže Evropi. Politički lideri to trebaju razumjeti i moraju se suočiti sa onim što se desilo u prošlosti, kaže John Norris.

XS
SM
MD
LG