Linkovi

U narednih pet dana novo polaganje zakletve mladih vojnika iz Republike Srpske


Ministar odbrane Republke Srpske, Milovan Stanković saopštio je danas u Banjaluci da bi u narednih pet dana trebalo biti organizovano novo polaganje svečane zakletve za one mlade vojnike koji nisu potpisali zakletvu tokom ceremonije održane proteklog vikenda na Manjači.

Ministar odbrane Republike Srpske, Milovan Stanković potvrdio je danas u Banjaluci da je načelniku entitetskog Generalštaba, generalu Novaku Đukiću uputio zahtjev da se u narednih pet dana organizuje polaganje zakletve za 99 obveznika Vojske Republike Srpske koji zakletvu nisu položili prema propisanim pravilima službe.

Stanković je saopštio da će iskoristiti svoje zakonsko ovlaštenje i onim obveznicima koji odbiju da polože zakletvu i ne podnosu prigovor savjesti, odnosno, ne zatraže civilno služenje vojnog roka, prekinuti služenje vojne obaveze.

Međutim, on je precizirao da prema zakonu nema predviđene mogućnosti da neko ko nije podnio prigovor savjesti odbije da položi zakletvu. Stoga, nema ni krivične sankcije ili mogućnosti za krivičnu odgovornost obveznika naglasio je Milovan Stanković.

Inače, visoki predstavnik za BiH, Paddy Ashdown poručio je zvaničnicima Republike Srpske da oni, a ne međunarodna zajednica, treba da riješe problem u vezi sa regrutima u ovom entitetu najavljujući da će OHR pažljivo pratiti poteze ministra odbrane Republke Srpske u vezi ovog, kako je rekao, ozbiljnog pitanja.

XS
SM
MD
LG