Linkovi

Zacarias Moussaoui odlučio da se izjasni krivim


Zacarias Moussaoui je jedina osoba optužena u vezi sa terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine u kojima je poginulo blizu 3 hiljade ljudi u New Yorku i Washingtonu. Njegova odluka, pred današnji izlazak na sud, da se izjasni krivim po optužbama je posljednji preokret u ovoj trogodišnjoj pravnoj drami.

Slučaj prate odgadjanja, rasprave oko pristupa članovima al-Qaide zatočenim u Americi i hirovito ponašanje gospodina Moussaouia.

On se već jednom izjasnio krivim, ali je, sedmicu dana kasnije, promjenio mišljenje usred saslušanja.

Na tom saslušanju je gospodin Moussaoui priznao da je bio član al-Qaide i da se zakleo na vjernost Osami bin Ladenu.

Bizarno ponašanje gospodina Moussaouia uključuje ruganje sudiji, vrijedjanje svog vlastitog advokata i pokušaj da sam sebe predstavlja na sudu, dovodeći mnoge da posumnjaju u njegovu mentalnu podobnost.

Ranije, ove sedmice, Okružni sudija Leonie Brinkema je presudio da mentalno stanje gospodina Moussaouia dozvoljava nastavak sudjenja i njegovo izjašnjavanje krivim.

Kako se i predvidjalo odbrana gospodina Moussaouia uložila je žalbu na odluku sudije, tvrdeći da njihov štićenik nije kompetentan.

Pravni expert Stephan Saltzburg sa Univerziteta George Washington u Washingtonu vjeruje da će advokatima gospodina Moussaouia to biti teško dokazati.

”On ne treba biti pravni genije, ne treba biti advokat, ne treba da razumije nijanse i sofisticiranost. On samo treba da razumije kakve su optužbe protiv njega i kakve su posljedice njegovog izjašnjavanja krivim.“

Odluka gospodina Moussaui, pred današnji izlazak na sud, da se izjasni krivim došla je usred rastuće sumnje da li je on uopće bio uključen u terorističke napade na New York i Washington.

Komisija za istraživanje 11. septembra otkriva da glavni planer napada Khalid Shaikh Mohammed negira bilo kakvo uzimanje u obzir Moussaouia za te operacije.

Zacarias Moussaoui je istražiteljima rekao da je on bio u razmatranjima za drugi val napada, ali još u ranoj fazi tih planova.

Za djela za koja se tereti, gospodin Moussaoi bi mogao dobiti smrtnu kaznu.

XS
SM
MD
LG