Linkovi

Sjeverna Koreja zatvorila svoj glavni nuklearni reaktor


Sjeverna Koreja je očigledno zatvorila svoj glavni nuklearni reaktor - znak, strahuju neki, da se ova komunistička nacija sprema na proizvodnju još više nuklearnog materijala za nuklearno naoružanje. Za Glas Amerike, Kathie Scarrah.

I Južna Koreja i Sjedinjene Države su potvrdile da je zatvoren glavni reaktor u nuklearnom pogonu Yongbyon u Sjevernoj Koreji. Stručnjaci za bezbjednost kažu da postoji više mogućih razloga iz kojih se ovo desilo. Zvaničnici najviše pažnje posvjećuju strahovanju da je Sjeverna Koreja već proizvela pogonske šipke od plutonija koje se mogu koristiti kao komponente za nuklearno naoružanje. Osim toga, ostale mogućnosti koje se navode kao razlog zatvaranja su manje opasne - npr. da je reaktor imao tehničke probleme ili da Sjeverna Koreja jednostavno blefira u nastojanju da se pojača uznemirenost radi nuklearnog programa koji ova zemlja ima.

U Washingtonu je ove nedjelje glasnogovornik State Departmenta, Richard Boucher izjavio da bez obzira na to šta se dešava u Sjevernoj Koreji, za narod ove zemlje je važno da se vrati 6-o članim razgovorima koji su otpočeli krajem 2002. god. u cilju pronalaženja mirnog rješenja nuklearne krize. Ovi razgovori u kojima sudjeluju i Rusija i Sjedinjene Države, su se obustavili prošlog juna.

Očigledno je da smo razmatrali razne diplomatske varijante, ali sada je najvažnije da nađemo rješenje problema. A način povoljnog rješavanja problema je da se vratimo razgovorima. Otvaranje i zatvaranje reaktora, proizvodnja i obrada, prestanak proizvodnje i sl. neće Sjevernoj Koreji donijeti rješenje problema, niti će im, kao što je izjavila i naš državni sekretar, donijeti poštovanje koje priželjkuju i pomoć koja im treba... Ne mogu ulaziti u detalje, ali mogu reći da pomno pratimo razvoj događaja Yongbyonu.

Komplex Yongbyon je nuklearni pogon od 5 megawata u kojem se proizvode pogonske šipke s plutonijem. Međutim šipke se moraju ukloniti i ponovno obraditi da bi se izlučio plutonij. Da bi se to postiglo, reaktor koji je u pogonu od novembra 2002. godine se mora zatvoriti.

Američki stručnjak koji je nedavno posjetio sjevernu Koreju je nedavno izjavio da zvaničnici nisu spremni da se vrate razvogorima dok se Amerika ne izvini radi izjave da Sjeverna Koreja predstavlja ”kolijevku tiranije“, kako je ovu državu okarakterisala američki državni sekretar Condoleezza Rice u januaru ove godine prilikom obraćanja Kongresu. Selig Harrison, koji radi u Centru za međunarodnu politiku u Washingtonu je izjavio da bi izvinjenje ili neki drugi vid poštivanja mogao utjecati na to da se razgovori nastave.

U Pyongyangu se tokom nekoliko posljednjih tjedana dešavaju velike političke promjene. Pripadnici tvrde struje lete visoko. Vojska je pojačala kontrolu nad nuklearnom politikom. Izgubili smo priliku koju smo imali tokom proteklih godina da vršimo pregovore o postupnom napuštanju nuklearnih programa koje su zagovarale Kina i Južna Koreja, ali im se administracija predsjednika Busha protivila.

Američki zvaničnici kažu da su optimisti da će se ipak iznaći mirno i diplomatsko rješenje bez prethodnog prihvatanja uvjeta koje je postavila Sjeverna Koreja.

XS
SM
MD
LG