Linkovi

Paddy Ashdown u Narodnoj Skupštini Republike Srpske


Visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown poručio je danas u Banjaluci, poslanicima Narodne Skupštine Republike Srpske da je reforma policije posljednja prepreka približavanja Bosne i Herceovine evroatlanskim integracijama najavljujući za nedjelju početak, kako je rekao, istorijskog sastanka na Vlašiću o ovom pitanju.

Reforma policije nije napad na Republiku Srpsku niti je tajna zavjera da se ukinu entiteti a reforma, takođe ne znači da entitetska Ministarstva unutrašnjih poslova moraju biti ukinuta.

Neophodno je ispoštovati tri osnovna principa Evropske Unije u ovom pravcu a u suprotnom će Bosna i Hercegovina ostati jedina zemlja na Balkanu koja će biti izolovana.

Poručio je ovo danas u Banjaluci, tokom, gotovo tročasovnog obraćanja poslanicima Narodne Skupštine Republike Srpske, visoki predstavnik međunarodne zajednice za B i H, podsjetivši da sadašnjim strukturama policijskih snaga nedostaje dosta toga, počev od nedovoljnih plata i opreme.

»Ne postoji jedinstvena kompjuterizovana evidencija otisaka prstiju, nema modernih forenzičkih usluga, DNK analiza kao ni saradnje na državnom nivo sa drugim evropskim zemljama,« upozorio je Ashdown.

On je poručio da se mora uspostaviti jedinstvena policijska struktura na državnom nivou te da reforma policije ne može biti sprovedena bez promjene Ustava B i H.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević je, potom, saopštio da je Vlada zauzela stav o ovoj reformi sa jednom bitnom pretpostavkom.

»Ponavlja se da je za Vladu Republike Srpske prihvatljiv savremeni, decentralizovani, bezbjednosni model u Bosni i Hercegovini koji podrazumijeva postojanje Ministarstva unutrašnjih poslova i policije Republike Srpske kao nivo organizacije, odlučivanja i nadležnosti na cijelom, administrativno-teritorijalnom području Republike Srpske.«

Inače, Paddy Ashdown je najavio da će u nedjelju na Vlašiću početi trodnevni, kako je rekao, istorijski sastanak stranačkih lidera na kome bi se trebao zauzeti konačni stav o reformi policije.

U raspravi koja je uslijedila lider opozicionog SNSD-a, Milorad Dodik je poručio da predstavnici njegove stranke, vjerovatno, neće prisustvovati ovom sastanku ili da neće ništa potpisivati pošto je, po njegovom mišljenju, sporazum trebao biti postgnt na početku a ne na kraju reforme.

XS
SM
MD
LG