Linkovi

Čini se da je teško odustati od starih navika


Političkog analitičara iz Međunardone grupe za krize u Washingtonu, Johna Norrisa Mirela Bruk je pitala da za Glas Amerike komentira incidente u Bileći i na Manjači, ali i situaciju u BiH.

J. NORRIS: To je veoma jasna poruka o tome koliko se još posla treba uraditi, po pitanju vojnih i policijskih snaga. Čini se da je teško odustati od starih navika, osobito među vojnim i policijskim zvaničnicima, kao i onima koji su na ovaj ili onaj način bili umiješani u sukob i koji još uvijek imaju čvrste nacionalističke stavove.

Mislim da je veoma ujedinjen odgovor međunarodne zajednice da je to jednostavno neprihvatljivo, bila apsolutno prava poruka.

Mislim da politički lideri na obje strane moraju shvatiti koliko visoku cijenu za takvo huliganstvo i loše ponašanje plaćaju svi dugoročni strateški interesi BiH, zatim ekonomija, politika, životni standard, radna mjesta.

To su sve stvari za koje bi ljudi trebali više brinuti nego za nacionalističke poglede koji će, mislim, s vremenom sve više blijediti. Takvi osjećaji međutim još uvijek postoje, s njima se mora uhvatiti u koštac i drago mi je da je međunarodna zajednica brzo i odlučno reagirala, kaže John Norris.

VOA: Upitali smo ga i da li se može reći da je Dejton, nakon 10 godina, neuspjeh?


J. NORRIS: Mislim da se može reći da činjenica da je u BiH još uvijek mir pokazuje da su stvari koje je Richard Hoolbrooke nastojao postići Dejtonom bile učinkovite na mnoge načine. U određenim momentima je to čudan dogovor i Republika Srpska još uvijek ima poteškoća da prihvati da njena budućnost leži u ujedinjenoj državi BiH.

Mislim da će to i dalje biti najveći izazov kada je u pitanju ujedinjenje vojske i policijskih snaga, dakle stvari koje se moraju uraditi ukoliko se BiH nada priključiti Evropi i mislim da će se mnogi iz BiH složiti da budućnost leži u Evropi. Bilo je poteškoća u implementaciji Dejtona, i da je međunarodna zajednica ranije preuzela oštriju ulogu u njegovoj implementaciji, i da je visoki predstavnik Paddy Ashdown ranije počeo uklanjati zvaničnike koji stoje na putu implementacije, imali bi veći uspjeh nego ga imamo danas.

VOA: Gospodina Norrisa smo upitali i da li je Dejton dobar način da se BiH približi Briselu.

J. NORRIS: To je očigledno nesavršen način, svako je tada želio zaustaviti rat i teško mi je kritizirati bilo kakav mirovni dogovor koji je postojan. Radio sam na humanitarnim naporima u Bosni i Hercegovini tokom rata i imao sam priliku iz prve ruke vidjeti sve to. To je dakle nesavršen, ali vjerovatno na kraju, dobar način. Mislim da će pritisak da se zemlja pridruži Evropi i prihvate standardi koje Evropa zahtijeva od bilo koje zemlje koja se želi pridružiti na kraju primorati BiH da se više integrira kako unutar same sebe tako i u odnosu na Evropu . Ti standardi su korisni i mislim da će to biti veoma pozitivan utjecaj, kaže John Norris.

XS
SM
MD
LG