Linkovi

Na putu mirnog rješavanja indijsko-pakistanskih nesporazuma


Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf posjetio je Indiju da bi se sastao sa indijskim prmijerom Manmohan Singhom. Dvojica lidera složila su se da rade na prevazilaženju nesporazuma oko spornog dijela Kashmira.

Od sticanja neovisnosti 1947. godine Inija i Pakistan su tri puta ratovali. Mogućnost još jednog ratnog sukoba iskrsla je u decembru 2001. godine nakon terorističkog napada na indijski parlament. Ipak, od tada međusobni odnosi su se polako, ali stalno popravljali.

Pakistanski predsjednik Musharraf prilikom posjete Indiji izjavio je da je došlo vrijeme da dvije zemlje prevaziđu sporna pitanja: Moramo iznaći rješenja za sve naše nesuglasice i za suštinski problem Kashmira. Ne smije biti dilema u bilo čijoj glavi. Mi nesuglasice moramo riješiti prijateljski na zadovoljstvo Pakistana, Indije i naroda Kashmira.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice kaže da Sjedinjene države podržavaju progres kojeg su ostvarili Indija i Pakistan.

”Naša podrška zasniva se na snažnim, ali odvojenim, vezama koje imamo sa svakom od država.Veze sa Indijom su veze sa jednom multi-etničkom demokratijom koja ima sve značajniju ulogu u globalnoj ekonomiji i globalnoj politici. Odnosi sa Pakistanom su odnosi sa državom rastrzanom ekstremizmom koja pokušava da nađe put ka demokratskim izborima na državnom nivou 2007. god.“

Gospođa Rice ističe da je odlučnost dvije zemlje da međusobne probleme riješe mirnim putem, uz ostalo, i rezultat njihove odlučnosti da se bore protiv teorizma.

Uporedo sa ostvarenjem većeg progresa u rješavanju otvorenih pitanja sve veći broj Indijaca i Pakistanaca će željeti da se taj progres i nastavi, takođe je ocijenila američki državni sekretar Condoleezza Rice.

XS
SM
MD
LG